Svet
598 ogledov

Že več kot leto do tega ni prišlo, ZDA žugajo Rusiji

Joe Biden Joseph Biden Profimedia
Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek očitala Rusiji, da zavrača nadaljevanje inšpekcijskih pregledov na terenu, ki jih zahteva pogodba o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start in režim nadzora oborožitve med državama na splošno.

ZDA so kljub ruski vojni proti Ukrajini izražale upanje, da bo Rusija še naprej sodelovala pri omejevanju strateške jedrske oborožitve, vendar pa je Bidnova vlada kongres obvestila, da se to ne dogaja.

Inšpekcijske preglede ameriških in ruskih vojaških lokacij v skladu s pogodbo Novi Start sta obe strani prekinili zaradi pandemije koronavirusa marca 2020. Ameriško-ruski odbor, ki nadzoruje izvajanje pogodbe, se je nazadnje sestal oktobra 2021, nato pa je Rusija avgusta 2022 enostransko prekinila sodelovanje z določbami pogodbe o inšpekcijskih pregledih v znak protesta zaradi ameriške podpore Ukrajini.

Bidnova vlada je Rusijo tudi obtožila, da ne nadaljuje pogovorov, ki jih pogodba Novi Start zahteva.

Rusko zunanje ministrstvo je avgusta lani sporočilo, da je obvestilo ZDA o začasni prekinitvi inšpekcijskih pregledov na kraju samem, ki jih zahteva pogodba. Rusi se izgovarjajo na sankcije, ki so jih ZDA sprejele zaradi agresije na Ukrajino. Moskva prav tako trdi, da Američani ne dovolijo dostopa njihovim inšpektorjem.

State Department je v torek zanikal, da bi ZDA blokirale inšpekcijske preglede Rusov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • Avatar pantani
  pantani 07:21 02.februar 2023.

  A ta je že našel samega sebe?!!!

 • Ender3 14:49 01.februar 2023.

  ZDA so končno dobile prave lekcije. Njihove hegemonije bo kmalu konec, ker se večina držav sveta obrača proti njim..

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 10:34 01.februar 2023.

  Ta je pa dobra..ZDA z vso silo udarja po Rusih v Ukrajini, sedaj pa bi se šli inšpektorje....Ti niso "diht"