Svet
6301 ogledov

Ukrajinci so to razkrili prvič

Ukrajina tank Epa
Dvanajst držav pošilja tanke, druge še ostalo opremo. Medtem so Rusi zazveli ključno vas.

Ukrajina bo od zahodnih zaveznic prejela med 120 in 140 bojnih tankov, je danes dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, pri čemer pa ni navedel časovnega okvira njihove dobave. To je sicer prvič, da je Kijev razkril skupno število tankov, ki so mu jih obljubile zahodne zaveznice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V prvem valu prispevkov bodo ukrajinske oborožene sile prejele od 120 do 140 sodobnih tankov zahodnih modelov," je dejal Kuleba in spomnil, da bodo pošiljke vključevale nemške tanke leopard 2, britanske challenger 2 in ameriške M1 abrams. Ob tem je pojasnil, da je v "tankovski koaliciji" trenutno dvanajst držav.

"Oborožene sile morajo dobiti vse vrste orožja, ki jih potrebujejo za obrambo in ponovno vzpostavitev ozemeljske celovitosti naše države," je poudaril in ponovno izpostavil potrebo po dobavi bojnih letal in raket dolgega dosega. "To ni orožje za eskalacijo. To je orožje za obrambo in odvračanje agresorja," je dodal.

Volodimir Zelenski, Joe in Jill Biden Hude besede Šport Zelenski vabi v Bahmut: "Olimpijski komite spodbuja genocid!"

V zadnjih dneh se je več držav zavezalo, da bodo Ukrajini kar se da hitro zagotovile bojne tanke. Velika Britanija je sporočila, da bo svoje tanke Kijevu dobavila konec marca, Nemčija pa namerava prve leoparde poslati v začetku aprila.

Nekatere države, kot recimo Francija, se glede dobave tankov še niso odločile. V luči tega je Kuleba ponovno izrazil željo po francoskih tankih leclerc.

Grčija pa se je odločila, da zaradi napetosti s Turčijo, ne bo dobavila svojih leopardov Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Leopardov ne bomo dali iz preprostega razloga, ker so nujno potrebni za našo obrambno strategijo," je ob robu obiska v Tokiu dejal grški premier Kiriakos Micotakis. Grčija ima sicer največjo zalogo leopardov v Evropi, ki vključuje približno 350 leopardov 2 in 500 leopardov 1.

Radar in havbice

Ukrajina T-80 tank | Avtor: Epa Epa

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je medtem odpotoval v Pariz, kjer se je sestal s francoskim kolegom Sébastienom Lecornujem. Po sestanku je francoski minister napovedal, da bo Ukrajina prejela dvanajst francoskih havbic cezar. Danske oblasti pa jih nameravajo dobaviti še 19.

Pariz bo Kijevu podaril tudi radar Ground Master 200, ki lahko zazna sovražna letala na razdalji do 250 kilometrov, vključno z nizko letečimi brezpilotnimi letali. Prav tako lahko zazna prihajajoče rakete in artilerijske izstrelke.

"Francija sodeluje z zaveznicami tudi pri zagotavljanju dodatnih raket za sistem zračne obrambe crotale," je dejal Lecornu in dodal, da bodo na Poljsko poslali 150 francoskih vojakov, ki bodo usposabljali ukrajinske sile.

Slovenska pomoč Ukrajincem Pomoč Svet Gorenjevi radiatorji v ukrajinske domove brez ogrevanja

Reznikov je medtem sporočil, da Francije ni zaprosil za dobavo bojnih letal. "Vendar je taktično letalstvo sestavni del naše zračne obrambe in moramo okrepiti naše zmogljivosti," je dodal.

Francija je sicer ena redkih držav, ki zaenkrat ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini. Teh bi ukrajinske sile potrebovale okoli 200, je pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Inat.

Napredovanje Rusov

Ruske sile so danes zavzele vas Blahodatne, ki se nahaja severno od mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska stran izjave ministrstva še ni komentirala, je pa že v nedeljo poročala o intenzivnih spopadih v okolici Blahodatnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je zavzetje ukrajinske regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim so ruske sile v regiji skupaj z enotami skupine Wagner zavzele mesto Soledar, ki se nahaja v bližini vasi Blahodatne. Vas sicer leži tudi ob avtocesti, ki vodi do Bahmuta, ki ga Moskva že več mesecev skuša zavzeti.

Komentarjev 32
  • Idioti 12:57 02.februar 2023.

    To je za eno oklepno brigado ! Takšna je bila na Vrhniki 1, in v Jastrebarskem 2, Kaj lahko naredijo na fronti dolgi sedaj 830km ? Nič . Samo s prejšnjo koncentracijo z klinom prebiti del fronte Rusov , samo ...prikaži večo to v končnici pomeni samomorilska akcija !

  • janči 15:44 01.februar 2023.

    Mislim, da je z Ukrajinci konec, pa, če jim ZDA in EU naštancata še ne ne vem koliko orožja. Kar so sejali, to tudi žanjejo in tudi prav je tako.

  • pilotko 07:40 01.februar 2023.

    Amerika pod krinko NATO pakta biznisira, EU pa se s svojo euro valuto potaplja vedno globje v krizo velikih razsežnosti, ko se vse enormno draži, EU ima kup begunce in ljudje se že sprašujejo zakaj in kje je tu logika ...prikaži večka za vse to ?? Zakaj le so ZDA z Zelenskim tiščali rakete na mejo z Rusijo in potem ...