Svet
2538 ogledov

Ukrajina bo prejela 31 "najzmogljivejših tankov na svetu"

Tank Abrams M1 Profimedia
ZDA bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 Abrams, je danes napovedal ameriški predsednik Joe Biden.

V govoru v Beli hiši je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji. Zahvalil se je Nemčiji za odobritev dobave tankov leopard in ponovil, da so zaveznice pri obrambi Ukrajine popolnoma enotne.

ZDA bodo na priporočilo ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina Ukrajini poslale 31 abramsov, je naznanil Biden, pri čemer je ameriške tanke označil za najzmogljivejše tanke na svetu. Dodal je še, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile tudi ustrezno usposabljanje.

Robert Golob Brdo pri Kranju Slovenija Golob: Mi bomo pritiskali, pritiskajte tudi vi

Prav tako je potrdil, da je v jutranjih urah opravil petstranski telefonski pogovor z voditelji Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije ter zatrdil, da so pri zaščiti Ukrajine popolnoma enotni.

tank leopard 2 Svet Nemčija Ukrajini pošilja tanke. Kremelj: "Uničili jih bomo!"

Biden je še dejal, da bo trajalo več mesecev, preden bodo tanki abrams prispeli v Ukrajino. Do napovedi ameriškega predsednika prihaja potem, ko je Berlin danes po večmesečnem oklevanju odobril dobavo leopardov drugim državam in se zavezal, da bo Ukrajini tudi sam dostavil 14 tankov leopard 2A6.

Kaj odlikuje tanke M1 abrams?

Ameriške tanke M1 abrams, ki jih bodo ZDA poslale Ukrajini, odlikuje predvsem močan oklep iz jekla in osiromašenega urana, ki povečuje varnost štiričlanske posadke pred sovražnim ognjem. Za bojišča v Ukrajini so ti tanki sicer manj primerni od nemških leopardov, predvsem zato, ker delujejo na kerozin in ne na cenejše in dostopnejše dizelsko gorivo.

Tank M1 abrams tehta do 75 ton, odvisno od različice, zato ni veliko mostov, ki ga prenesejo. Ameriški tank, ki nosi ime po generalu iz vietnamske vojne Creightonu Abramsu in stane okoli devet milijonov dolarjev, je tudi precej bolj zapleteno vzdrževati kot druge tanke, vzdrževanje pa zahteva posebej izurjeno osebje. To je Pentagon doslej izpostavljal kot glavni razlog, zakaj ni bil naklonjen pošiljanju abramsov Ukrajini.

Najodmevnejši spopad med ameriškimi abramsi in tanki ruske izdelave se je zgodil v času prve zalivske vojne proti Iraku, ko so ameriški vojaki iraške tanke uničevali kot po tekočem traku, pri tem pa sami niso bili v večji nevarnosti.

Tank M1 abrams je nadomestil tank M60, od leta 1980 pa ga proizvaja podjetje Chrysler Defense, ki se je kasneje preimenovalo v General Dynamics Land Systems. Uporablja ga ameriška kopenska vojska in marinci, obstajajo pa tri glavne različice - M1, M1A1 in M1A2.

Doseže lahko hitrost 67,5 kilometra na uro, njegov obseg delovanja pa je 426 kilometrov. Oborožitev je klasična s 120 milimetrskim topom in dvema težkima strojnicama. Vendar pa prednjači z oklepom chobham in elektroniko, ki mu omogoča, da zadane sovražnika mimo skoraj vseh ovir v vseh vremenskih razmerah.

Komentarjev 35
  • Kmodri 22:27 27.januar 2023.

    Vsi ruski apologetic pojdite živet v Rusijo in S. Morejo, kjer se cedita med in mleko.

  • LukaMB 00:40 27.januar 2023.

    31 nima nobeno odločitev na bojišču, šele pri 3000 se začne resna zadeva, tako da to je samo mazanje oči ostalim, ker niso videli novice da je stopnja korupcije v Ukrajini tako visoka in da je veliko visokih uradnikov odstopilo ...prikaži več in da ima narkoman zelenski vojni zločinec kar veliko težav.

  • Idioti 18:36 26.januar 2023.

    Ker se novinarji delajo bleščave in to količino hvalijo na vsa usta maj povem da je to samo 1/3 tankov ki jih je imela 1.oklepna brigada ma Vrhniki.Drobiz .