Svet
4238 ogledov

Nemčija Ukrajini pošilja tanke. Kremelj: "Uničili jih bomo!"

tank leopard 2 Epa Nemški tank leopard 2 med vajo.
Veljajo za ene najuglednejših na svetu. Na bojišča bodo prinesli precej sprememb.

Nemčija je dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini, je danes v Berlinu po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Seffen Hebestreit. Berlin bo Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke.

Kijev skupaj z več zahodnimi državami, med drugim Poljsko, je že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana.

Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini.

Moskva: Leopardi bodo uničeni!

Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojne tanke, bodo ti uničeni na bojišču, so danes opozorili v Kremlju v luči pričakovane uradne odločitve Nemčije, da odobri dobavo tankov leopard Kijevu. 

"Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi ostali. So le zelo dragi," je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj se je v preteklih dneh že večkrat kritično odzval na načrte zahodnih zaveznic, da Ukrajini dobavijo težko orožje, vključno z bojnimi tanki leopard nemške izdelave, za katere že dlje časa prosi Kijev.

Tank leopard tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko. S polnim dizelskim rezervoarjem prevozi približno 500 kilometrov in doseže hitrost do 68 kilometrov na uro. Tanki izstopajo po tem, da lahko na cilje na razdalji do pet kilometrov streljajo med premikanjem v vse smeri ter so razmeroma enostavni za vzdrževanje.

tank leopard protesti Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Po poročanju ameriških medijev so tudi ZDA pripravljene Ukrajini dobaviti svoje bojne tanke abrams. Washington naj bi Kijevu dal na voljo okoli 30 tankov M1 abrams. Mediji so sicer sprva, sklicujoč se na dobro obveščene kroge, poročali, da naj bi dobavili od 30 do 50 tankov. Pričakovati je, da bo ameriška vlada uradno izjavo o dobavi tankov Ukrajini podala danes, poroča agencija dpa.

Po poročanju časnika Washington Post pa bodo verjetno minili meseci, če ne leta, preden bodo tanki abrams dejansko uporabljeni v vojni v Ukrajini. Malo verjetno je namreč, da bodo vozila prispela v Ukrajino spomladi, ko se pričakuje ruska ofenziva ali protiofenziva Ukrajine za ponovno zavzetje območij, ki jih trenutno zasedajo ruske sile.

Rešitve ni na vidiku

Tiskovni predstavnik Kremlja Peskov je v današnji izjavi za novinarje sicer dejal, da ne vidi možnosti za diplomatsko rešitev ukrajinskega konflikta. "Lahko preprosto ugotovimo, da možnosti za tlakovanje poti do diplomatske rešitve v tem trenutku niso vidne," je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Razmere v svetu in še posebej v Evropi je označil kot izjemno zaskrbljujoče in po njegovem ni videti znakov umirjanja "glede na politiko, ki so jo sprejele Severnoatlantsko zavezništvo in oblasti ZDA".

tank leopard | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 59
 • nostradamus 05:28 26.januar 2023.

  vsem podpornikom ruske agresije na ukrajino bi postavil vprasanje 1.je ukrajina napadla rusijo ali rusija ukrajino? 2.je zelenski lagal da ne bo napadel rusije ali putin da ne bo napadel ukrajine? 3.ima vsak narod pravico do samoobrambe v svoji mednarodno ...prikaži večo priznani drzavi? mimogrede vsem srbom ki podpirate to agresijo bi namignil na dve stvari sami ste hoteli imeti veliko srbijo kako se je koncalo vsi vemo ...srbska politika podpira brate ruse a ne priznava aneksije krima (kosovo)?

 • Avatar pantani
  pantani 19:21 25.januar 2023.

  31 Abramsov pride v Ukrajino do konca marca, gorivo za njih pa menda do septembra!!! Kadar koli je Nemec poslal svoje tanke nad Rusijo, je čez nekaj let gledal ruske tanke v Berlinu. Evropi se nam res ni trebalo vmešavati ...prikaži več v to ameriško rusko vojno v Ukrajini.

 • AnGus 17:31 25.januar 2023.

  Na tem forumu je toliko strokovnjakov za vojskovanje, da se sprašujem, zakaj še niste v Moskvi, Kijevu ali Pentagonu... čaka vas najmanj mesto poveljnika generalštaba - ali pa v ustreznem oddelku umobolnice!