Svet
7006 ogledov

Zelenski s hudimi težavami v svoji ekipi

Volodimir Zelenski Epa
Eden izmed ključnih pomočnikov ukrajinskega predsednika je odstopil pred pričakovanim preoblikovanjem vlade. Več uradnikov bo tej potezi sledilo.

Več visokih uradnikov v Ukrajini je danes po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije napovedalo odstop. Med njimi so namestnik ministra za obrambo Vjačeslav Šapovalov, namestnik vodje kabineta predsednika Kirilo Timošenko in namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Timošenko je v sporočilu na družbenem omrežju Telegram pojasnil, da je predsednika prosil, naj ga razreši dolžnosti. "Predsedniku Ukrajine se zahvaljujem za zaupanje in priložnost, da sem lahko vsak dan in vsako minuto delal dobro," je še zapisal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Ime namestnika vodje predsednikovega urada se omenja v več škandalih, povezanih z domnevno osebno uporabo luksuznih avtomobilov. Med drugim naj bi za reševanje državljanov z bojišč in humanitarne misije uporabljal terensko vozilo, ki ga je zagotovil ameriški avtomobilski koncern General Motors. Obenem naj bi tudi prekoračil svoja pooblastila. Timošenko vse očitke zavrača.

Zelenski je njegov odstop že sprejel, odlok o sprejetju odstopa Timošenka je bil objavljen na predsednikovi spletni strani. Po pisanju ukrajinskega časnika Pravda, ki se sklicuje na neimenovane vire, bi ga lahko nasledil guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba.

Pretresi tudi na obrambnem in pravosodnem ministrstvu

Odstopil je tudi namestnik obrambnega ministra Šapovalov, ki je bil odgovoren za logistično podporo oboroženim silam. Po poročanju medijev je Šapovalov zaprosil za odhod s položaja, da ne bi ogrožal oboroženih sil zaradi obtožb o plačevanju gostinskih storitev.

"Čeprav so napovedane obtožbe neutemeljene, je odstop dostojno dejanje v tradiciji evropske in demokratične politike, ki dokazuje, da so interesi obrambe nadrejeni kateremu koli kabinetu ali predsedstvu," po poročanju italijanske agencije Ansa še piše na spletni strani ministrstva. To se je v zadnjih dneh znašlo pod plazom kritik zaradi kupovanja hrane za vojake po previsokih cenah.

Odstop je napovedal tudi namestnik generalnega tožilca Simonenko, včeraj pa je policija odpustila in pridržala namestnika ukrajinskega ministra za infrastrukturo Vasila Lozinskega, potem ko je bil obtožen prejemanja podkupnine v vrednosti 400.000 dolarjev. Obtožbe je sicer zanikal.

V Ukrajini številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda. Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni v ponedeljek za ta teden napovedal nekaj sprememb v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah.

Po pisanju Pravde, ki jo povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, bi lahko kmalu podali odstop še guvernerji Sumske, Dnipropetrovske, Zaporožske in Hersonske regije.

dezurni@styria-media.si

Vojaški tank v Ukrajini Svet Ukrajina prosi za tanke, Lavrov pa: Zahod je v pravi vojni z nami Bahmut požar Krvavi Bahmut Svet "Napadajo, ne glede na izgube!"
Komentarjev 25
  • Avatar pantani
    pantani 13:42 24.januar 2023.

    Še malo pa nam bodo politiki in mediji začeli prodajati zgodbe, da je poslana pomoč poniknila neznano kam in se bo nadaljno financiranje režima ustavilo zaradi netransparentne porabe in kajvemkajševsega. In potem bodo Ukrajino, ki so jo leta pumpali proti ...prikaži več Rusom pustili prepuščeno sami sebi. A se nismo teh prizorov že nagledali, ko je s helikopterji in letali bežalo vse kar je imelo “prste v marmeladi”…

  • leonardo 12:23 24.januar 2023.

    Sam Zelenski je največ pokradel. Ne bi mogel, če bi mu zahod zaprl pipico. Tudi njegova Gospa si privošči enormne denarje za svojo garderobo itd. Seveda bo nekaj glav odrezal, da bi sebe zaščitil. Tudi Evropa počasi, počasi ,odreka velikanske ...prikaži več pomoči. Tudi evropski vojni dobičkarji imajo že polne žepe. Zelenski se bo moral kmalu skriti v krtovo luknjo.Narod umira zanj, ne za svoj narod.

  • Avatar pantani
    pantani 11:51 24.januar 2023.

    Kje je otroški vrtec (jernej,jakec,oneh...), a že jokajo?!!!