Svet
443 ogledov

Zelenski ostro nad vojne dobičkarje

Volodimir Zelenski Profimedia
Razrešitev več visokih ukrajinskih uradnikov zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije je bila potrebna, je v svojem rednem nagovoru v torek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"To je pošteno, potrebno za našo obrambo in pomaga pri našem približevanju evropskim institucijam," je Volodimir Zelenski dejal med večernim nagovorom. "Potrebujemo močno državo in Ukrajina bo to tudi postala," je dodal glede menjav na več visokih položajih.

Več visokih ukrajinskih uradnikov je v torek po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije odstopilo. Med njimi so namestnik vodje kabineta ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko, namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, štirje namestniki ministrov in guvernerji petih ukrajinskih regij.

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni že v ponedeljek napovedal spremembe v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini sicer številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda med vojno.

Scholz danes v bundestagu o dobavi tankov leopard Ukrajini

Medtem se je Zelenski v nagovoru previdno odzval na novico, da naj bi nemški kancler Scholz, ki bo danes na to temo tudi nagovoril nemški bundestag, privolil v dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Veliko truda, besed in obljub," je dejal Zelenski in poudaril, da je pomembno, da "vidimo realnost". "Ne gre za pet, deset ali petnajst tankov. Potreba je večja. Vsak dan delamo vse potrebno, da bi zapolnili primanjkljaj. Hvaležen sem vsem, ki nas pri tem podpirajo," je pojasnil in dodal, da se morajo pogovori o dobavi leopardov "končati z odločitvami", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev in več zahodnih držav, med njimi Poljska in Finska, že dlje časa pozivajo Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, vendar je bila do tega doslej zadržana.

Mike Pence Svet V Penceovi omari našli zaupne dokumente jahta Irina VU Izginulo plovilo Svet Ruski bogataš se je obrnil na nas glede odmevnega škandala na Hrvaškem
 
Komentarjev 25
  • janči 18:33 25.januar 2023.

    Pa kaj se dela lepega zdaj, če pa vsi vemo, kam pes taco moli.

  • Idioti 16:03 25.januar 2023.

    A bo tudi svojo žemo dal pred zid , ko so jo Poljaki zasačili na meji z 3 miljoni od Zelenskega ! Zakaj je bil Zelenski v USA ? da je vrnil v kešu vse denarne donacije , ki jih ...prikaži več je Demokratska stranka USA oprala v UA !

  • Ender3 15:10 25.januar 2023.

    Ojoj, kot bi poslušal našega zelenkota iz Trstenjakove. Polna usta so ga korupcije sam pa, je največji med njimi. Ko ni dovolj pa, še toži državo za odškodnino. Enaki pa, enakim ugajajo in podpirajo..