Svet
13 ogledov

Konservativcem pirova zmaga

David Cameron je sicer dosegel cilj poraziti vladajoče laburiste, a bo, če bodo
1/8
Žurnal24 main
Po podatkih vzporednih volitev so na britanskih parlamentarnih volitvah slavili konservativci, vendar pa verjetno ne bodo prejeli dovolj glasov za samostojno vladavino.

Rezultati vzporednih volitev konservativcem Davida Camerona namenjajo 307 sedežev v spodnji zbornici, doslej vladajočim laburistom premierja Gordona Browna pa 255. Za samostojno vladavino bi potrebovali 326 glasov. Liberalci naj bi po teh podatkih, ki temeljijo na glasovih 20.000 volivcev, zasedli  59 glasov. Preostale stranke si bodo v 650-članskem parlamentu razdelile 29 sedežev. V primerjavi z volitvami pred štirimi leti so konservativci pridobili 97 sedežev, laburisti pa so jih zgubili 94.

Prvič po letu 1974 Britance čaka t. i. viseči parlament, stanje, ko nobena stranka nima absolutne večine.

Volilni rezultat je, če bodo ostali rezultati nespremenjeni, precejšnje presenečenje, saj so predvsem liberalci Nicka Clegga po anketah javnega mnenja imeli precej višjo podporo, a so na koncu po podatkih vzporednih volitev prejeli tri glasove manj kot leta 2005. Neuradni rezultati z volišč bodo znani v prihodnjih urah.

Na sceno stopa Cameron
Laburisti se, kot kaže, po trinajstih letih poslavljajo od vodenja Velike Britanije. Leta 1997 jih je na prestol popeljal takrat priljubljeni Tony Blair. Blair je ostal na položaju do leta 2007, ko je zaradi številnih kritik in padanja ugleda stranke oblast prepustil tedanjemu finančnemu ministru v javnosti nepriljubljenemu Brownu. Vendar ta prenos oblasti stranki ni prinesel tako želenega obrata navzgor, energični Cameron, ki bo po vsej verjetnosti novi britanski premier, pa je to znal izkoristiti.

Prvič skupaj pred kamerami

Britanci so bili letos priča nekoliko drugačni predvolilni kampanji. Prvič se je zgodilo, da so voditelji strank mnenja predstavljali na televizijskih soočenjih. Kampanjo je zaznamovala tudi Brownova nerodnost. Po pogovoru z eno od volivk je pozabil, da ima še vedno pripet mikrofon, in jo nonšalantno označil za ''zadrto babo'', potem ko mu je zastavila nekaj neprijetnih vprašanj.

Britanske volitve v številkah
44 milijonov volilnih upravičencev je svoje glasove do 22. ure po lokalnem času lahko oddalo na več kot 50 tisoč voliščih. 4.149 kandidatov se je borilo za 649 sedežev. Lepo vreme naj bi prispevalo k višji udeležbi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.