Svet
6879 ogledov

Koronavirus bi lahko povzročil še razmah te bolezni

Novi koronavirus Profimedia
Resna opozorila strokovnjakov zaradi še ene zdravstvene nevarnosti.

Pandemija koronavirusa bi lahko povzročila nov razmah ošpic, saj je po svetu kar 117 milijonov otrok v 37 državah v nevarnosti, da ne bodo prejeli cepiva, opozarjajo strokovnjaki Pobude za izkoreninjenje ošpic in rdečk.

Prelaganje

V 24 državah so kampanje cepljenja proti ošpicam zaustavili ali preložili, da bi preprečili nadaljnje širjenje koronavirusa. Kampanje cepljenja, ki so bile načrtovane za kasnejše mesece v letošnjem letu v 13 drugih državah, pa morda sploh ne bodo izvedene, so pojasnili v Unicefu in partnerskih organizacijah v okviru Pobude za izkoreninjenje ošpic in rdečk.

Prekinitve bi lahko ogrozile cepljenje 117 milijonov otrok, med katerimi mnogi živijo na območjih s ponavljajočimi se izbruhi ošpic. To zaskrbljujoče visoko število otrok ne vključuje dojenčkov, ki jih zaradi vpliva koronavirusa na rutinske programe cepljenja morda sploh ne bodo cepili. Otroci, mlajši od 12 mesecev, pogosteje umirajo zaradi ošpic in če širjenje virusa ošpic ne bo zaustavljeno, bo tveganje za dojenčke vsak dan večje, so poudarili.

koronavirus covid-19 test Slovenija NOVO: Podatki o okuženih po občinah

Na tisoče smrti bi lahko preprečili

Med 24 državami, kjer so cepljenje zaustavili ali preložili, so tudi DR Kongo, Južni Sudan, Nigerija, Brazilija, Ukrajina in Kazahstan, kjer se borijo proti velikim izbruhom ošpic.

Kljub temu da je varno in učinkovito cepivo proti ošpicam na voljo že več kot 50 let, je število primerov ošpic v zadnjih letih naraščalo. V letu 2018 je za ošpicami umrlo 140.000 ljudi, večinoma otrok in dojenčkov, kar bi lahko preprečili.

Koronavirus Koronavirus Svet To je pokazala najnovejša študija o covidu-19 v Evropi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • izRODEk 20:17 14.april 2020.

    Nobene škode, če jih eno par milijonov v Evropi pocrka - tu so namreč doma najbolj pokvarjene osebe na tem planetu in prav je, da se ta žleht in zarukana ter zagamana populacija malo zreducira na naraven način. Ošpice, Wellcome to Europe!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:40 14.april 2020.

    A tekmujete cajtngi,kdo bo bolj strašil narod!Sej samo to beremo o temle pofukanem bacilčku pa o Donćićićju!