Svet
7297 ogledov

To je pokazala najnovejša študija o covidu-19 v Evropi

Koronavirus Profimedia
Na teh mestih je polovica vseh smrti zaradi novega koronavirusa.

V Evropi so okoli polovico vseh smrtnih primerov zaradi covida-19 potrdili v domovih za starejše. Številne smrti ob tem niso niti zaobjete v uradne podatke niti jih niso povezali s pandemijo, danes v poročilu opozarjajo znanstveniki.

Ekipa, ki se je zbrala na londonski šoli za ekonomijo, je ocenila, da prebivalci v domovih za starejše predstavljajo med 42 do 57 odstotkov vseh mrtvih zaradi covida-19. Razmere so raziskovali v Italiji, Franciji, Španiji, Belgiji in na Irskem. Najmanjši delež, 42 odstotkov so ocenili za Belgijo, najvišjega, 57 odstotkov pa za Španijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskovalci, ki so del Mednarodne mreže za politiko dolgotrajne oskrbe (LTCPN), so ocene podali glede na uradne podatke in poročanja medijev iz omenjenih držav. Opozorili so še, da le redke države sistematsko testirajo prebivalce in uslužbence domov, zaradi česar je težko oceniti pravo raven okužb in smrti.

Primerjave z lanskim letom

Glede na pomanjkljivo konsistentno testiranje, bo verjetno še najbolje oceniti vpliv covida-19 na umrljivost v domovih za starejše s primerjavo podatkov o umrljivosti v enakem obdobju lani, so sporočili.

Opozorili so še, da se podatkov zaradi različnih načinov beleženja in pomanjkanja informacij ne morejo primerjati med državami.

koronavirus covid-19 test Slovenija NOVO: Podatki o okuženih po občinah

Zapostavljeni

Da so domovi za starejše zapostavljeni v boju proti covidu-19 opozarjajo tudi na Otoku. Dobrodelne organizacije so danes namreč opozorile, da so v uradne statistike zaobjete le smrti v bolnišnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutne številke brišejo starejše ljudi, kot da niso pomembni," je dejala direktorica dobrodelne organizacije Age UK Caroline Abrahams.

Novi koronavirus pa povzroča težave tudi v domovih za starejše po drugih državah. Na Madžarskem so okužbe potrdili že v številnih domovih. Samo v enem od domov v Budimpešti se je z novim koronavirusom okužilo več kot 200 ljudi, deset pa jih je umrlo. Tudi v Sloveniji se je covid-19 razširil po številnih domovih za starejše.

koronavirus covid-19 Malaga Nekoč in danes Zdravje Proti virusu se borimo s 5.000 let starimi sredstvi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar right
    right 19:03 14.april 2020.

    nazadnje bodo ugotovili, da je št. umrlih skoraj enako, kot lani.