Svet
57 ogledov

Kosovo: Srbi zažgali mejni prehod

Kosovo, meja, Jarinje
1/7
Youtube
Na meji med Kosovom in Srbijo je skupina od 40 do 50 Srbov zažgala objekt mejnega prehoda. Kfor je že dopoldne na sever Kosova napotil tudi motorizirano četo slovenskih vojakov. Gorel naj bi tudi mejni prehod Brnjak.

"Razmere na severu Kosova so pod kontrolo," je po poročanju Blica nekaj minut pred 23.uro za kosovsko RTV izjavil poveljnik Kforja Erhard Biler. "Vsem skrajnežem sporočamo, da je Kfor pripravljen in sposoben zagotoviti red in mir in da ima vsa pooblastila, da za ta cilj uporabi vsa sredstva."

Nekaj minut pred 21. uro naj bi sicer skrajneži zažgali tudi objekt na mejnem prehodu Brnjak, je poročal Tanjug, a so novico pol ure kasneje preklicali. Da je na Brnjaku mirno, je potrdil tudi vodja okrožja Kosovske Mitrovice Radenko Nedeljković. Kfor je po poročanju agencije Beta na Brnjak začel pošiljati dodatne okrepitve. Vojake tja prevažajo s helikopterji.

Kfor: "Hitro bomo vzpostavili red"

"Na mejnem prehodu Jarinje bomo zelo hitro vzpostavili red, kjer bomo zvečer še okrepili svoje enote, kar smo že storili na prehodu Brnjak," so še sporočili iz poveljstva Kforja, je poročal Blic.

"Okoli 30 vojaških in gasilskih vozil Kforja se v koloni pomika iz Kosovske Mitrovice proti Leposaviću,"  pa je z mesta dogajanja okoli 21.30 ure javil Blicev poročevalec. Kolono so iz zraka spremljali tudi helikopterji.

V reševanje incidentov na meji so se vključili tudi nekateri mednarodni diplomati, med njimi Carl Bildt, ki skuša vplivati na tamkajšnje razmere.

"Skrajnežem iz notranjosti Srbije ne bomo dovolili vstopa na sever Kosova, da tam motijo javni red," pa je za Tanjug dejal direktor policije Milorad Veljović. Poudaril je, da policisti ne bodo dovolili nasilja in da ne bodo "moteči faktor". Pripadnikom Kforja bodo nudili vso podporo, je še dejal, in dodal, da je prepričan, da bodo zmagali razum, dogovor in politika, ne pa nasilje.

Snemalcu razbili glavo, montažerja pretepli

Na mejnem prehodu Jarinje, kjer se je incident zgodil okoli sedmih zvečer, je kosovska policija  zaprla vse dostope do prehoda, na bližnjem hribu pa je po poročanju Tanjuga nameščena skupina ameriških pripadnikov Kforja. Poročevalec Bete pa je po navedbah vecernjega.hr javil, da so okoli pol osmih zvečer zažgali tudi bazo Kforja in da so se slišali streli avtomatskega orožja.

Po poročanju Blica so na poti proti mejnemu prehodu Jarinje neznani napadalci napadli ekipo Tanjuga. V snemalca so metali kamenje in mu razbili glavo, montažerja pa so pretepli. Medtem so pripadniki Kforja Jarinje ogradili z bodečo žico.

Objekt na mejnem prehodu Jarinje je skupina moških zažgala z molotovkami. Nad območjem kroži helikopter, na mejni prehod pa so že prišli buldožerji, na katerih visi srbska zastava.

Do spopadov je prišlo potem, ko so posebne enote kosovske policije v ponedeljek zvečer poskušale prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak. Na to so lokalni srbski prebivalci odgovorili z blokadami prometnic, ki vodijo do prehodov. Pri tem je prišlo do spopadov.

Kljub dogovoru na barikadah

Do večera naj bi kosovske posebne enote nato odšle z obeh mejnih prehodov, njun nadzor pa so znova prevzeli pripadniki Kforja in redne kosovske policije.

Po več kot 20 urah pogajanj sta vpleteni strani včeraj zvečer dosegli dogovor, da se bodo posebne enote kosovske policije danes ob 8. uri umaknile v Prištino. Kljub dogovoru pa so kosovski Srbi noč preživeli na barikadah, saj ne zaupajo več kosovski strani, poroča Tanjug.

Slovenski vojaki na Kosovu

Slovenski vojaki so na sever države napoteni kot taktična rezerva t. i. skupine Vzhod. Nameščeni so v Novem Selu, ki leži južno od Kosovske Mitrovice. Pričakovati je, da bodo v kratkem zamenjali kolege na območju, kjer je prišlo do incidentov, je povedal Marko Prvinšek s poveljstva sil Slovenske vojske.

Šlo naj bi za 80 vojakov, ki brez posebnih nalog patruljirajo na južnem območju Kosovske Mitrovice, "se pa pričakuje, ker so vojaki iz Vzhodne skupine že dva dni na nalogi, da jih lahko naši vojaki v popoldanskih ali večernih urah ali pa jutri zamenjajo".

V tem primeru bo naloga slovenskih pripadnikov na območju, kjer je v minulih dneh prišlo do incidentov, "zgolj in izključno" nadzor ter zagotavljanje, da bodo razmere mirne, je dodal Prvinšek. Slovensko motorizirano četo so na območje napotili iz baze v Peći, kjer je nameščena glavnina slovenskega kontingenta.

Na Kosovu 19 pripadnikov slovenske policije

Na Kosovu je trenutno tudi 19 pripadnikov slovenske policije, ki delajo v mednarodni civilni misiji EULEX. Kot so sporočili s sektorja za odnose z javnostmi policije, v včerajšnjih nemirnih dogodkih njihovi pripadniki niso bili udeleženi. Prav tako zaradi trenutnih razmer slovenski policisti niso nič bolj ogroženi kot ostali pripadniki te misije.

"V času oboroženega incidenta na mejnem prehodu Brnjak na severu Kosova ni bilo na tem območju nikogar od pripadnikov slovenske policije. Najbližje dogodkom je šest policistov, ki delajo v Kosovski Mitrovici, ostali so v Prištini. Trije bodo z delom v misiji kmalu zaključili in se vračajo domov. Njihov povratek ne glede na trenutno napete razmere poteka po načrtih. Sicer vsi opravljajo delo in naloge po načrtih in v skladu z mandatom misije," so še sporočili s sektorja za odnose z javnostmi policije.

Policist podlegel poškodbam

Pripadnik posebnih enot kosovske policije, ki je bil v torek nedaleč od mejnega prehoda s Srbijo ustreljen v glavo, je zaradi poškodb umrl. Po navedbah kosovskih virov je bil ustreljen v glavo v spopadu z oboroženimi lokalnimi Srbi, ki so policiste napadli iz zasede. Incident se je zgodil blizu kraja Zubin Potok, nedaleč od mejnega prehoda Brnjak. Poleg kosovskega policista naj bi bili ranjeni tudi trije Srbi.

Razmere na severu Kosova so še vedno zaostrene. Noč je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug minila mirno.

Komentarjev 1
  • privat 18:59 29.julij 2011.

    Kako da naši niso ščuvali mejni preho?? Kaj niso plačani za to?