Svet
1241 ogledov

Novi britanski premier: ''Izvoljen sem bil, da popravim napake''

Rishi Sunak in kralj Karel III. Profimedia
Rishi Sunak je po sprejemu pri kralju Karlu III. v Buckinghamski palači uradno postal novi britanski premier. Z 42 leti je postal drugi najmlajši premier v zgodovini Združenega kraljestva, mlajši je bil le William Pitt ml., ki je deloval v "daljnem" 18. stoletju.

Novi vodja konservativne stranke je postal 57. predsednik vlade Združenega kraljestva. Položaj je nastopil brez volitev, saj je nekdanjega finančnega ministra v Johnsonovi vladi po odstopu nekdanje premierke Liz Truss podprla večina konservativnih poslancev, ki v britanskem parlamentu sestavlja večino. 

Sunaka je pred prvim nagovorom v vlogi britanskega premierja pričakala množica ljudi pred rezidenco na Downing Streetu 10. "Ravno sem bil v Buckinghamski palači in sprejel željo njegovega veličanstva, da formiram vlado v njegovem imenu. Prav je da razložim, zakaj stojim tu kot novi predsednik vlade. Prav zdaj je naša država v globoki ekonomski krizi. Posledice covida so še vidne, Putinova vojna v Ukrajini je destabilizirala ekonomske trge,'' so bile prve besede novega britanskega premierja. 

Sunak z zahvalo nekdanji premierki Truss

42-letni Sunak se je v svojem prvem uradnem govoru zahvalil nekdanji premierki za njen mandat in ocenil, da je naredila nekaj napak. ''Tu sem kot vodja naše stranke in predsednik vlade, da popravim te napake, ki jih je naredila Liz Truss – te niso bile zlonamerne, toda bile so. In to delo se začne takoj," je poudaril Sunak.

Pri tem je izpostavil, da se bo nova vlada primarno osredotočila na zagotavljanje ekonomske stabilnosti, kar pa bo zahtevalo ''sprejemanje težkih odločitev''. Sunak obljublja izboljšave javne zdravstvene oskrbe, šolstva, nadzora na mejah, okoljevarstva in podporo državnim oboroženim silam.

Nekdanjega finančnega ministra v Johnsonovi vladi sicer čaka težka naloga, saj se britansko gospodarstvo sooča s težavami, od brexita in pandemije do vojne v Ukrajini in posledične energetske krize in inflacije, vladajoči konservativci pa z nizko priljubljenostjo v javnosti. 

Koga bo Sunak imenoval v ministrsko ekipo, zaenkrat ostaja neznano.

Truss zjutraj še zadnjič vodila sejo vlade

Nekdanja premierka Liz Truss, ki je položaj zasedala šest tednov, je zjutraj še vodila sejo vlade, nato pa podala izjavo pred rezidenco na Downing Streetu 10 in se odpravila v Buckinghamsko palačo na zadnjo avdienco pri kralju Karlu III. "Preprosto si ne moremo privoščiti biti država z nizko rastjo, v kateri vlada prevzema vse večji delež nacionalnega bogastva in v kateri so velike razlike med različnimi deli naše države," je dejala.

"Izkoristiti moramo svoboščine brexita in stvari početi drugače. To pomeni, da svojim državljanom zagotovimo več svobode in obnovimo moč svojih demokratičnih institucij," je dejala in dodala, da to pomeni "nižje davke, da bi lahko ljudje ohranili več denarja, ki ga zaslužijo".

britanski parlament Svet Johnson vrgel puško v koruzo, novi vodja znan danes

 

Komentarjev 6
  • marko345 17:54 25.oktober 2022.

    On pravi da je bil izvoljen. Laže ni bil izvoljen, saj nimajo ljudskih volitev, ker oni so še v fevdalizmu, kjer vlada monarh, ki tudi ni bil izvoljen, kar sam sebe bo imenoval za kralja. Anglija bo še v tem ...prikaži več desetletju razpadla na Škotsko, Irsko in London, vem da bo tako, saj drugače tudi ne more biti.

  • Toma 17:33 25.oktober 2022.

    Kolonijc bo vladal monarhistom! Kako se vse obrača!

  • Kmodri 17:20 25.oktober 2022.

    Ta bo razsulu VB, na koščke!