Svet
14 ogledov

Kralj že 13 let trpinči svoje hčere

kralj abdulah Reuters
Kralj Abdulah naj bi na svojem posestvu Dšidah že 13 let zadrževal svoje štiri hčerke.

Princesi Sahar (42) in Džavaher (38) sta po elektronski pošti londonski Suday Times zaprosili za pomoč. "Gledamo, kako naša življenja usihajo," sta zapisali sestri, ki imata, tako kot ostali dve princesi Hala (39) in Maha (41), stike le z varnostniki. Zdravstveno stanje Hale naj bi bilo še posebej skrb vzbujajoče, saj ima hude duševne težave in anoreksijo.



Za hčerke se je zavzela tudi njihova mama Alanoud Alfaje, ki je pisala Združenim narodom. Alanoud, ki svojih otrok ni videla že dve leti, je bila stara 15 let, ko je spoznala takrat 40-letnega kralja. Težave v družini so se začele, ko so hčerke očetu začele postavljati kritična vprašanja; med drugim jih je zanimalo to, zakaj je v tako bogati državi toliko revežev.

Odnosi z otroki so se močno poslabšali v 90. letih, ko je Hala, diplomirana psihologinja, potožila, da v psihiatriji pristanejo tudi tisti, ki se s politiko države ne strinjajo. To je bilo za kralja, ki mu je šla na živce tudi lahkoživost hčera, preveč. Tudi štirje kraljevi sinovi se z obnašanjem sester, ki so si zaželele večje svobode in neodvisnosti od moških, niso strinjali. Trije od njih so zdaj skrbniki zaprtih princes, ki živijo v popolni izolaciji.

"Opravljamo gospodinjska dela, skrbimo za živali, kuhamo, beremo," so svoj vsakdan opisale princese, ki pa nimajo dostopa do zdravniške pomoči, čeprav ima dvor svoje zdravnike.