Svet
2716 ogledov

Tako smo kraljico Elizabeto II. pričakali v Sloveniji

kraljica Elizabeta II. obisk v Sloveniji 2008
1/9
Profimedia
Kraljica Elizabeta II. je leta 2008 obiskala Slovenijo. Ob obisku je v dar prejela lipicanca.

Britanska kraljica Elizabeta II. je skupaj s soprogom, princem Philipom, oktobra 2008 obiskala Slovenijo. Slovencem bo vedno ostala v spominu po turkizni opravi, v kateri je z letala stopila na slovenska tla in si nato ogledala Ljubljano, kjer jo je pozdravila navdušena množica ljudi, ter Lipico, kjer je v dar prejela tudi plemenitega žrebca.

Britanska kraljica Elizabeta II. je imela zelo lepe spomine na svoj obisk v Sloveniji, je približno dve leti kasneje, ko ga je sprejela v Buckinghamski palači, vtise strnil takratni predsednik republike Danilo Türk. Kot je dejal, je kraljici najbolj ostal v spominu obisk Ljubljane in srečanje z ljudmi na ulicah prestolnice, zlasti na Tromostovju.

Monarhinja je ob prihodu na tridnevni državniški obisk v Slovenijo 21. oktobra 2008 iz letala izstopila v turkizno modrem plaščku s črnimi črtami. Na glavi je imela kraljica, ki je bila znana po ljubezni do različnih pokrival, pripadajoč turkizno moder klobuček. V rokah, ki so jih pokrivale črne rokavice, pa je držala črno torbico.

Takratni predsednik Türk je kraljico sprejel na Brdu pri Kranju z vojaškimi častmi, po pogovorih pa je kraljevi par gostil na slovesni večerji.

kraljica Elizabeta II. princ Filip obisk v Sloveniji 2008 | Avtor: Profimedia Profimedia

Predsednik je njeno veličanstvo odlikoval z redom za izredne zasluge Republike Slovenije, in sicer za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov ter za njen prispevek k utrjevanju mednarodnega miru in številna človekoljubna dejanja.

V okviru obiska je kraljica skupaj s Philipom obiskala Lipico, kjer se je seznanila s programom klasične jahalne šole ter simbolično v dar prejela lipicanca. Ta je ostal v trajni oskrbi tamkajšnje kobilarne. Plemeniti lipicanski žrebec 085 Favory Canissa XXII je sicer leta 2017 poginil. Star je bil 25 let.

Lipica kraljica Elizabeta II. obisk v Sloveniji 2008 | Avtor: Profimedia Profimedia

V prestolnici sta se kraljeva gosta na Ljubljanskem gradu udeležila kosila, ki ga je priredil takratni britanski veleposlanik Tim Simmons. Udeležilo se ga je tudi približno 80 gostov, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji.

Sprehodila sta se po Tromostovju, kjer ju je pričakala množica ljudi. Spremljala sta ju takratni predsednik republike Türk in ljubljanski župan Zoran Janković.

Prešernov trg je bil povsem zapolnjen z radovedno množico več tisoč ljudi, ki je prišla pozdravit britansko monarhinjo. Njen prihod je naznanila kolona vozil, ki se je ustavila pri Adamič-Lundrovem nabrežju. Nasmejana kraljica je zbranim večkrat pomahala v pozdrav.

Danilo Türk kraljica Elizabeta II. obisk v Sloveniji 2008 | Avtor: Profimedia Profimedia

Med sprehodom čez Tromostovje se je na kratko zadržala v pogovorih z otroki, med njimi so bili učenci Mednarodne britanske šole, otroci zaposlenih na britanskem veleposlaništvu in otroci Britancev, ki živijo v Sloveniji.

Britanska kraljica Elizabeta II. je februarja 2019 v Buckinghamski palači sprejela tudi predsednika Boruta Pahorja. Kot so takrat sporočili iz urada predsednika, je bila kraljica izjemno ljubezniva in osupljivo osredotočena na pogovor, pogovor pa je bil daljši od načrtovanega. Pahor je po srečanju s kraljico izpostavil, da ga je presenetila kraljičina informiranost in njena ocena, kakšne možnosti so dandanes za sožitje v tem nemirnem stoletju.

Kraljica je umrla v starosti 97 let na gradu Balmoral na Škotskem. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.