Svet
11 ogledov

"Krivi so tudi Rusi"

razbitine letala, smolensk
1/3
Reuters
Rezultati preiskave nesreče, v kateri je umrl skoraj ves poljski politični vrh: krivi so tudi Rusi. Po objavi poročila odstopil poljski obrambni minister.

Okvarjena oprema in slaba komunikacija s strani ruskega letalskega osebja sta krivi za letalsko nesrečo 10. aprila 2010 v ruskem Smolensku, v kateri je umrlo 95 članov državnega vrha Poljske, so izsledki 15-mesečne preiskave pod vodstvom poljske vladne preiskovalne komisije. Poljski predsednik Lech Kaczynski s soprogo Mario in drugi politiki so umrli, ko je njihovo letalo poskušalo pristati v gosti megli.

Minister odstopil

Po objavi poročila je odstopil poljski obrambni minister Bogdan Klich. Izjavo je podal že v četrtek zvečer, še pred objavo sporočila, v katerem so opozorili na ruske slabosti in priznali, da so glavni vzroki nesreče na poljski strani. Premier Donald Tusk je njegov odstop sprejel.

Tusk bo predsedniku predlagal, da na položaj imenuje Tomasza Siemoniaka, sedanjega namestnika notranjega ministra in nekdanjega visokega predstavnika obrambnega ministrstva.

Glavni krivec posadka

Po 14 mesecih preiskave je Poljska le objavila poročilo, v katerem je glavno krivdo za nesrečo pripisala posadki letala, ki ni bila ustrezno pripravljena na kompleksne razmere, v katerih se je znašla.

V poročilu so kritični tudi do slabe priprave in poteka celotnega leta. Kapitan letala, kopilot in navigator so bili slabo izurjeni, v danih razmerah pa so ravnali v naglici in v nasprotju z obstoječimi pravili usposabljanja. Njihovo znanje ruščine je bilo slabo, podatki o vremenu nepopolni, med seboj pa so slabo sodelovali.

Poleg tega so v kabino letala v nasprotju s pravili vstopali potniki letala, čeprav ti po mnenju poljskih preiskovalcev niso pritiskali na posadko, naj kljub megli pristane.

Pomanjkljivosti tudi na ruski strani

Poročilo obenem opozarja tudi na več pomanjkljivosti na ruski strani, ki jih po ruskem poročilu iz januarja sploh ni bilo. Ob tem je rusko poročilo zavrnilo kot pomanjkljivo in pristransko. Poljska komisija je med drugim še ugotovila, da naj bi bilo letališče v Smolensku slabo osvetljeno, navodila ruskih kontrolorjev letenja neustrezna, teren tik pred pristajalno stezo pa zaraščen s previsokimi drevesi.

Komentarjev 3
  • privat 20:03 29.julij 2011.

    kdo je kriv se nesme povedati...kdo hoče vojno v EU-ju....pa politični katoliški vrh polske(ki je bil izredno desni) je moral iti...

  • franceljtancelj 14:09 29.julij 2011.

    Ja seveda eden mora bit kriv. Če ga ni se ga pa naredi. Če kačinski nebi tulil na pilota bi bil zdajle še živ.

  • mb 13:39 29.julij 2011.

    ja sevedapoljaki bodo vedno za vse krivili ruseda pa je precednik prisili pilota na pristajanje v megli to pa bodo zamolčalipoljaki so pravi podn