Svet
4377 ogledov

Krizni sestanek zaradi prihodov turistov

Dubrovnik Dubrovnik, Turistična agencija Palma
Hrvati se bojijo novih okužb, ki bi bile lahko posledica turističnih prihodov.

Realno je pričakovati posamezne primere okužb z novim koronavirusom, ki bodo posledica prihodov turistov iz drugih držav na Hrvaško, je opozoril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

V pogovoru za komercialno televizijo Nova TV v torek zvečer je Capak delil zaskrbljenost hrvaških epidemiologov, da bi kateri od turistov lahko prinesel okužbo z novim koronavirusom na Hrvaško, saj mnogi turisti prihajajo iz držav, v katerih je epidemiološko stanje slabše kot na Hrvaškem.

"Pomembne so naše zmogljivosti za hitro diagnostiko primerov, njihovo izolacijo in samoizolacijo njihovih stikov. Tako smo tudi doslej reševali situacijo. Mislimo, da imamo dovolj zmogljivosti, da bi rešili tudi morebitne okužbe, ki bi prišle s turisti," je povedal vodilni hrvaški epidemiolog.

Krizno srečanje

Omenil je, da so imeli na ministrstvu za zdravstvo krizno srečanje na to temo ter da bodo do konca tedna objavili tudi natančen postopek v primeru okužb, povezanih s turisti. Kot je dejal, obstajajo še dvomi o tem, kdo naj bi obiskal osebo v turističnih namestitvenih objektih in preveril, ali ima simptome okužb in ali so simptomi povezani z novi koronavirusom. Napovedal je, da bodo natančna priporočila objavili v petek.

Do konca tedna naj bi objavili tudi rezultate 1100 seroloških testiranj, s katerimi so preverjali stanje okuženosti med prebivalstvom. "Število pozitivnih je pričakovano nizko, do dva odstotka," je razkril Capak.

Dubrovnik Turizem Svet Hrvati si manejo roke zaradi Slovencev

Včeraj nobene nove okužbe

Izpostavil je, da je na Hrvaškem odlična epidemiološka situacija, kakšno bi si mnogi samo želeli, a je pozval k previdnosti in spoštovanju vseh priporočil epidemiologov glede stikov v javnem življenju. Poudaril je, da bi na Hrvaškem lahko konec epidemije razglasili, ko v 14 dneh ne bodo imeli nobenega novega avtohtonega primera okužbe z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem v torek sicer niso zabeležili novih primerov okužb. Na zdravljenju je še 55 od 2246 oseb, ki so zbolele s covidom-19 od konca februarja, ko so zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom.

Hrvaška plaža Slovenija Cene namestitev na hrvaški obali strmoglavile

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:21 04.junij 2020.

    Končno so prišli kseb ! Kaj če vam miljarda od turuzma , ko pa epidemija košta veliko več !