Svet
6725 ogledov

Krvavi ulični spopadi na Švedskem. Kriminalne tolpe vse bolj neobvladljive

Švedska. Policija. Ulično nasilje. Profimedia
Vse večje nasilje na ulicah Švedske. Premier išče pomoč vojske.

V noči s srede na četrtek so bili na širšem območju Stockholma ubiti kar trije ljudje, dva v streljanju in eden v eksploziji. Slednji po policijskih poročilih ni imel nobene zveze z organiziranim kriminalom, ampak se je preprosto znašel na napačnem mestu ob napačnem času. Podstavljene improvizirane bombe so namreč običajno namenjene ustrahovanju nasprotnikov na njihovih domovih, usmrtitve pa se običajno izvajajo s strelnim orožjem na prostem.

Samo v septembru je bilo v bližini švedske prestolnice s strelnim orožjem in v eksplozijah ubitih 11 ljudi, ta mesec tako beležijo najvišjo smrtnost po decembru 2019. Nasilje je posledica obračuna znotraj klana Foxtrot. Rawa Majid se namreč bori za nadzor nad trgovino z mamili proti svojemu nekdanjemu prvemu sodelavcu Ismailu Abdu.

Policija: Situacija je zelo napeta

"Policija bo še naprej delala vse, da prepreči tovrstne dogodke s katastrofalnimi posledicami. Številni nasilni napadi so namenjeni sorodnikom članov kriminalnih združb. Vseh je nemogoče izslediti. Mobilizirali smo dodatne moči v Uppsali, ker je situacija zelo napeta," je za švedsko nacionalno televizijo povedal tiskovni predstavnik policije Magnus Jansson Klarin.

Ob tem je norveška policija sporočila, da so se Foxtrot in drugi švedski klani ustalili v norveških mestih. Obstaja bojazen, da se bo val nasilja razširil tudi na Norveško, kjer so lani v tovrstnih spopadih umrli le štirje ljudje, na Švedskem so zabeležili 63 smrti. 

Na vprašanje, zakaj je nasilje znotraj organiziranega kriminala tako eskaliralo, pristojni tako na Švedskem kot Norveškem izpostavljajo intenzivno priseljevanje in nezadostno integracijo v družbo nove države.

Švedska. Policija. Ulično nasilje. | Avtor: Profimedia Profimedia

Premier na posvet z vojsko

Švedski premier Ulf Kristersson je obljubil, da bo obvladal kriminalne tolpe, ki so v zadnjem času vse bolj nasilne. Napovedal je, da se bo sešel z načelnikom švedske policije in vrhovnim poveljnikom vojske, da bi ugotovil, kako lahko oborožene sile pomagajo policiji v boju proti tolpam, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Preganjali bomo tolpe. Gangsterje bomo premagali," je dejal Kristersson v televizijskem nagovoru narodu v četrtek zvečer, potem ko so bili v streljanju in eksplozijah v noči na sredo ubiti trije ljudje. Med mrtvimi sta bila 18-letni moški na prepolnem nogometnem igrišču in 25-letna ženska, za katero ni znano, da bi bila povezana z tolpami.

Premier je poudaril, da skrajno nasilje prizadene vse več otrok in povsem nedolžnih ljudi. Priznal je, da Švedska še nikoli ni doživela česa podobnega, pa tudi nobena druga država v Evropi ne doživlja česa podobnega.

"Sem nas je pripeljala neodgovorna politika priseljevanja in neuspešna integracija," je ocenil vodja konservativcev. Dejal je še, da švedska zakonodaja ni bila zasnovana za obračune med tolpami. "Vendar to zdaj spreminjamo," je poudaril.

Švedska streljanje policija Svet Izredne razmere na Švedskem, na pomoč poklicali vojsko Sneg Kaj takšnega Svet Presenetil jih je sneg

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Marko261 13:08 21.oktober 2023.

    Potemtakem pa naj bi se dogajajo povsod po EU, tudi v Sloveniji, ki je toliko nelegalnih prehodov meje, pa še ograjo odstranjujejo za lažji prehod meje migrantov =kakšnih lačnih ali teroristov... Teh slednjih jih tudi Hrvaška ne mara pa pridejo ...prikaži večo k nam ..delno jih tukaj iščejo azil...

  • bobubob 17:51 01.oktober 2023.

    Kdor nima v glavi, ima v petah...

  • PPiikkaa 05:34 30.september 2023.

    ZDA delujejo odkrito, Rusija pa skrito. Še vedno velja tisto: boj se Rusov!