Svet
9357 ogledov

Kupujete prek spleta? EU sprejela nova pravila!

spletni nakup Profimedias
Dobro vedeti, če nakupujete prek spleta.

Evropski poslanci so sprejeli nova pravila za boljšo zaščito potrošnikov pred goljufijami ter hitrejše odkrivanje ter zaustavitev nepoštenih trgovcev.

Nacionalni organi bodo imeli z novo uredbo o sodelovanju na področju varstva potrošnikov več pristojnosti za odkrivanje in zaustavitev kršenja predpisov, spletnih prevar in goljufij ter več možnosti za uslajeno akcijo v celotni Evropski uniji. Z njimi bodo po mnenju Bruslja odpravili pravne pomanjkljivosti, ki obstajajo tudi zaradi različnih sistemov za varstvo potrošnikov po državah članicah. 

nakupovalni voziček Pozor! Slovenija Seznam trgovin, kjer vas bodo gotovo nategnili

Večja vloga potrošniških organizacij

Pri odkrivanju spletnih prevar in goljufij bodo imele po novem potrošniške organizacije večjo, bolj proaktivno vlogo, saj so prav one tiste, ki mnogokrat za kršitve izvejo pred drugimi pristojnimi organi.  

Raziskava, ki so jo pripravili v sklopu priprav na novo uredbo, je pokazala, da kar 27 odstotkov e-trgovine in internetnih strani za rezervacije potovanj, zabavo, prodajo oblek ter električnih proizvodov v letu 2014 ni bilo skladnih z evropskimi predpisi o varstvu potrošnikov.

kreditne kartice Slovenija Vračilo denarja pri plačilu s kreditno kartico

Zakonodajno besedilo mora formalno sprejeti še Svet Evropske unije, uredba pa se bo začela uporabljati 24 mesecev po začetku veljavnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.