Svet
2722 ogledov

Kurzu preti nova afera, tako naj bi se zavihtel na oblast

Vlada Janez Janša sebastian kurz Vlada RS
Avstrijski kancler se sooča z resnimi obtožbami o podkupovanju novinarjev in izvajalcev anket.

Avstrijski organi pregona so v sredo na Dunaju preiskali pisarne in sedež stranke avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza zaradi suma poneverjanja bilanc javnih sredstev. Z njimi naj bi namreč podkupoval izvajalce javnomnenjskih anket in novinarje, poroča portal Politico. Racije predstavljajo znatno stopnjevanje preiskave tožilcev.

Kurz se sicer že sooča z morebitno obtožnico v drugem primeru zaradi krivega pričanja med lansko parlamentarno preiskavo. 

V opoziciji ga pozivajo k odstopu

Čeprav so nekateri opozicijski voditelji pozvali kanclerja k odstopu, je vodja koalicijske zelene stranke Werner Kogler naznanil, da Kurzu ne bo odrekel zavezništva, dokler bodo zmožni skupaj vladati. 

Propad Kurzeve vlade pa vendarle postaja vse bolj možen, kancler se namreč sooča z zelo resnimi obtožbami. Iz sodnih vlog, objavljenih v sredo, je razvidno, da je glavni cilj tožilcev Kurz, ki ga opisujejo kot "osrednjo osebo" v aferi, ki je od kaznivih dejanj imela največ koristi.

Vodja opozicijskih socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner je dejala, da bo Kurz, če mu bo "ostalo kaj spodobnosti", odstopil. Zahtevala je, naj v parlamentu odgovarja na vprašanja o aferi. 

Kurz meni, da so obtožbe neutemeljene

Kurz je na vrhu EU in Zahodnega Balkana v Sloveniji po napadih zavrnil najnovejše obtožbe. Predvideva, da se bodo kmalu izkazale za neupravičene. 

Vendar dokazi, ki so jih odkrili organi pregona, kažejo, da se Kurzeve težave najbrž šele dobro začenjajo. Tožilci namreč zdaj sumijo, da so kancler in njegovi bližnji sodelavci leta 2016 za podkupovanje porabili sredstva s finančnega ministrstva, ki so ga vodili konzervativci (Kurz je bil v tem času zunanji minister), da so podkupili časopis Österreich in podjetje, ki se ukvarja z javnomnenjskimi raziskavami. 

Denar v zameno za manipuliranje s podatki, časopisu pa bogate oglaševalske pogodbe

Ministrstvo naj bi podjetju nakazalo 140 tisoč evrov za "protikorupcijske študije", v resnici pa naj bi bil denar namenjen manipulaciji s podatki. V zameno za objavo ponarejene raziskave pa je ministrstvo časopisu Österreich obljubilo bogate oglaševalske pogodbe.

Založniki Österreicha so zanikali vse obtožbe in dejali, da se zdi, da sumi oblasti temeljijo na "resnih nesporazumih". Tako kot pri drugih nedavnih preiskavah Kurzevega kroga so se tožilci močno zanašali na izmenjavo SMS sporočil, ki so jo odkrili na telefonu Thomasa Schmida, Kurzevega zaupnika, ki je takrat opravljal funkcijo generalnega sekretarja na finančnem ministrstvu.

V tem času je takrat 30-letni Kurz želel povečati svoj ugled v javnosti, saj je s svojimi zavezniki v zakulisju želel prevzeti vodstvo avstrijske ljudske stranke in sprožiti nove volitve, kar se je leta 2017 tudi zgodilo. Po poročanju medijev so načrt, ki so ga opisali v strateškem dokumentu, poimenovali "Projekt Ballhausplatz" - referenca na trg na Dunaju, kjer imajo sedež avstrijski kanclerji. 

Sporočila kažejo, da je Kurz vseskozi vedel, s čim se Schmid ukvarja, saj mu je po časopisni objavi poslal SMS, v katerem je pisalo: "Hvala za Österreich danes." Medtem pa je v javnosti vztrajal, da ni zainteresiran za prevzem vodstva stranke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • boristtav 15:20 08.oktober 2021.

    Janezek ima dobre ućence

  • leonardo 07:35 08.oktober 2021.

    V kakršnikoli družbi se Janez pojavi, moraš vedeti, da odzadaj nekaj smrdi!

  • DasAuto 02:05 08.oktober 2021.

    če je vse to res in je taka manipulacija še v avstriji možna, potem se ni za čudit, da protestniki pri nas na balkanu novinarje obtožujejo lažnega poročanja.... najbolj zaskrbljujoče pa je na žalost to, da nihče dejansko niti ne ...prikaži več ve, kaj je res in kaj ne.... dokler denar odloča, bo pa na žalost tako ali še iz dneva v dan slabše...