Svet
52 ogledov

Ladja se še vedno lahko prelomi

Rena Nova zelandija
1/5
EPA
Kapitana tovorne ladje, ki je nasedla ob obali Nove Zelandije, so aretirali. Ladja se lahko prelomi. Še vedno ni jasno, kako je lahko nasedla na dobro označenem grebenu.

Kapitanu so odvzeli prostost zaradi malomarnega upravljanja ladje, ki je imelo za posledico povzročanje nevarnosti in tveganja. Grozi mu do 12 mesecev zapora ali pa plačilo denarne kazni. Oblasti pa ne izključujejo možnosti, da ga bodo obtožili še česa. Odvzeli so mu potni list in mu ukazali, naj se vsak dan javlja na policijski postaji. Njegovega imena in trenutne lokacije pa niso želeli izdati, saj se bojijo, da bi domačini želeli obračunati z njim.

Tovorna ladja Rena je na grebenu v zalivu Plenty ob obali Nove Zelandije nasedla pred enim tednom. Zaradi iztekanja nafte v morje se na območju soočajo z najhujšo ekološko katastrofo v zadnjih desetletjih. Območje je znano po svoji bogati flori in favni. Številne živali že čutijo posledice razlitja nafte.

Se bo ladja prelomila?

Z ladje je do zdaj padlo okoli 70 kontejnerskih zabojnikov. Enajst zabojnikov, ki jih prevaža ladja, vsebuje nevarne snovi, med drugim tudi take, ki so vnetljive v stiku z vodo. Omenjeni zabojniki naj bi še vedno bili na ladji.

Še vedno pa obstaja verjetnost, da se bo ladja prelomila, opozarja novozelandski premier John Key. Na trupu ladje so namreč odkrili razpoke, ki nakazujejo na to. Izkazalo se je tudi, da se je iz ladje izlilo več nafte, kot so ocenjevali sprva. Na ladji je bilo 1700 ton nafte, do zdaj pa je je izteklo med 130 in 150 ton, kar je desetkrat več, kot so ocenjevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.