Svet
9783 ogledov

Lavrov: Nato je šel predaleč

Sergej Lavrov Epa
Lavrov kritičen do Nata. Med člani Putinovega najožjega kroga je prišlo do spora. Odletel še eden ruskih generalov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na sestanku stranke Združena Rusija ZDA in zaveznice označil za odgovorne za "nevarno zaostritev odnosov v svetu". Lavrov je spomnil na besede francoskega predsednika Macrona, ki je nekoč severnoatlantsko zavezništvo označil za "možgansko mrtvo" in dodal, da je "bolezen, kot kaže, močno napredovala", sodeč po tem, kako "snubijo neonacistični režim v Kijevu", navaja agencija Tass. Lavrov ocenjuje, da Nato s tem spodbuja "nore fantazije tistih, ki še imajo oblast v Kijevu". Zato je Nato odgovoren za trenutne napetosti v svetu. Še posebej, ker dobavljajo orožje režimu Volodimirja Zelenskega navkljub "njegovim jedrskim ambicijam".

Ukrajinski predsednik je v nedavnem pogovoru z avstralskim inštitutom za ekonomske in politične študije dejal, da verjame v to, da so preventivni napadi oz. kot se je kasneje popravil preventivna dejanja na Rusijo s strani Nata nujni, da bi preprečili uporabo kakršnegakoli jedrskega orožja. 

Putinu očital napake v vojni

Na sestanku ruskega državnega vrha naj bi prišlo do spora. Član najožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina naj bi ruskemu predsedniku oponesel napake v vojni v Ukrajini, navaja Washington Post, ki se sklicuje na podatke ameriške obveščevalne službe. Zavedanje, da se zadeve ne odvijajo v pravo smer, naj bi naraščalo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je priznal, da prihaja do nesoglasij glede vojne, a dodal, da "gre za normalen delovni proces" in zanikal, da bi prišlo do razkola. 

Prišlo naj bi tudi do menjave na enem vidnejših mest v ruski vojski. Kot navaja ruska spletna stran RBC, naj bi s položaja odstavili generalpolkovnika Aleksandra Čajka. Na njegovo mesto na čelu vzhodnega vojnega okrožja naj bi imenovali generalpolkovnika Rustama Muradova, ki se je pred tem boril v Donbasu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 82
  • Avatar MS
    MS 17:40 08.oktober 2022.

    Vsem forumskim "vojno političnim analitikom": Neizpodbitno dejstvo je da je Rusija agresor ki raketira in bombardira civilno prebivalstvo neovisne države Ukrajine! Dejstvo je da v ruskem političnem in vojaškem vrhu ( in še posebaj v ruskem ljudstvu) že hudo vre ...prikaži veče e in da se bliža čas ko bo Putuna zadel bumerang njegovih dejanj tik tak, tik tak !

  • sandi76 10:19 08.oktober 2022.

    Putler bo kmalu "usamoumorjen" !

  • Naklonsky 08:09 08.oktober 2022.

    Nazadnje se bodo sami zdrkali med sabo. Od kod Putlerju pravica, da sodi druge narode za ‘neonaciste’? A ruski komunizem je pa v redu? Da, očitno jim močno pojenja sapa!