Svet
7108 ogledov

Laž najstnice pripeljala do obglavljenja profesorja

Stiska Profimedias
Na videz nedolžna najstniška laž pripeljala do neslutenih posledic.

Neverjetna zgodba, ki jo je v nedeljo razkril francoski časopis Le Parisien. 13-letna deklica si je - da bi upravičila svoje izostanke od pouka - izmislila zgodbo o svojem profesorju zgodovine Samuelu Patyju iz šole v predmestju Pariza Conflans-Sainte-Honorine. Gre za primer iz lanskega oktobra, ki je zdaj očitno dobil razlago ozadja. 

Očetu je povedala, da je ta muslimanskim učencem odredil, da zapustijo učilnico, da bi ostalim lahko pokazal "fotografije golega preroka Mohameda". Deset dni kasneje je bil učitelj mrtev, obglavil ga je islamski skrajnež. Primer odmeva po vsej Franciji, kot piše omenjeni dnevnik, sta tako deklica kot njen oče predmet kazenske obravnave. 

Deklica, ki jo časopis navaja kot "Z", je priznala svojo laž in povedala, da je z njo želela ugoditi svojemu očetu. V šoli jo je namreč doletela izključitev zaradi izostankov, z lažjo je želela oprati svojo krivdo. 

Terorizem | Avtor: Profimedia Profimedia

Predavanje, ki je sprožilo usodni plaz dogodkov

Na začetku oktobra lani je profesor zgodovine med drugim svojim dijakom zastavil vprašanje: "Biti ali ne biti Charlie?" pri čemer je navajal hashtag #JeSuisCharlie, s katerim ljudje izražajo podporo časopisu po terorističnem napadu na njegove prostore oktobra 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. 

Profesor je pozval muslimanske dijake, ki bi utegnili biti prizadeti spričo karikatur, da zaprejo oči ali za kratek čas odidejo na hodnik, medtem ko je ostalim pokazal karikature preroka Mohameda. 

Deklica je povedala svojemu očetu, da je profesor zahteval, da zapustijo učilnico, da se je sama tej odločitvi zoperstavila, zaradi česar je bila suspendirana za dva dni. 

Video očeta 

48-letni oče deklice, Brahim Chnina po poreklu iz Maroka, je na Facebooku kasneje objavil video, v katerem je obsodil profesorja in zahteval, da ga šola odpusti. Obrnil se je tudi k šolskim oblastem in trdil, da je profesor kriv za širjenje pornografskih vsebin, šolo pa pri tem obtožil, da podpira islamofobijo. 

Video si je med drugim ogledal tudi 18-letni čečenski imigrant Abdullah Anzorov, ki se je odločil za skrajno dejanje. Namenil se je v omenjeno predmestje Pariza, dvema najstnikoma plačal, da sta mu pomagala najti profesorja, očeta 5-letnega dečka, nato pa ga umoril oziroma obglavil. 

Zagovor očeta in hčerke 

13-letnica je, potem ko je preiskava policiste pripeljala do nje, sprva vztrajala pri svoji zgodbi, a policisti so ji predočili pričanje njenih sošolcev, ki so povedala, da je na omenjenem predavanju ni bilo in da profesor od nikogar ni zahteval, da zapusti učilnico. 

Preiskovalci naj bi ugotovili, da deklica trpi zaradi kompleksa inferiornosti in da je zelo predana svojemu očetu. Ta naj bi preiskovalcem povedal, da je bil "neumni idiot" in da ni niti pomislil, da bi njegove objave na Facebooku lahko videl kak terorist. "Nikomur nisem želel škodovati. Težko si je zamisliti, kako je prišlo do tega, da smo izgubili profesorja in da vsi krivijo mene." 

Odvetniki očeta in hčerke vztrajajo, da krivda ne bi smela pasti na 13-letnico in njenega očeta, ki se nista sama odločila za skrajno dejanje 18-letnega morilca.

Terorizem Terorizem Svet Obglavil učitelja zgodovine, ki je kazal karikature Mohameda

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara1 19:53 10.marec 2021.

    Muslimani imajo v koranu zapisano Takijo / Katman...

  • rd2dmk2 09:23 10.marec 2021.

    kako je že dejala naša ministrica za šolstvo, ko so naši dijaki na ulici izražali svoje z ustavo dano pravico : naj nosijo posledice svojih dejanj. pri kateri stranki je že ta ministrica ?

  • Albatroz 06:18 10.marec 2021.

    Slovenija pa veselo sprejema verske skrajneže ki migrirajo in širijo svojo kulturo. V šolah bi lahko počasi uvedli obvezno učenje arabskega jezika.