Svet
45 ogledov

Led povzroča velike težave na Donavi

čolni na zamrznjeni Donavi
1/5
Reuters
Na Donavi plavajo kosi ledu, ki so poškodovali ali odplavili več sto zasidranih čolnov. Ena restavracija na splavu je potonila, več drugih je bilo poškodovanih.

Srbija ne pričakuje poplavljanja Donave in drugih velikih rek, vendar velike težave povzroča led, ki se topi in počasi potuje po reki, je za Tanjug povedal načelnik sektorja za izredne situacije na srbskem notranjem ministrstvu Predrag Marić.

Na Donavi je veliko kosov ledu, ki so poškodovali ali odplavili več sto zasidranih čolnov. Ena restavracija na splavu je potonila, več drugih je bilo poškodovanih. "Vse lastnike plovil pozivamo, da trenutno ne poskušajo plovil izvleči iz vode, lastniki restavracij in vsi, ki imajo čolne vzdolž obale, pa naj 24 ur na dan preverjajo priveze, kar je tudi njihova zakonska obveznost. Zelo je pomembno, da lastniki plovil upoštevajo pristaniške oblasti, da ne bi ogrozili svojega življenja in življenj drugih," pozivajo srbske oblasti.

Kmalu preklic izrednega stanja

V spodnjem toku Donave pričakujejo večjo količino ledu, ki pa naj bi priplavala mimo v roku 24 ur. V zadnjih dveh tednih na Savi ni bilo večjih težav, saj je mesto Beograd angažiralo tri ladje, ki so 24 ur dnevno lomile led, ki je onemogočal plutje. Za lomljenje ledu na Donavi skrbita srbski in romunski ledolomilec, led pa je mogoče lomiti tudi z miniranjem, pojasnjujejo pristojne službe.

Marić je napovedal možnost, da bodo v sredo preklicali izredno stanje za vso državo; razen trem okrožjem pa še vedno grozi nevarnost. Ta bi bila varna v soboto. Srbske pristojne službe so še poudarile, da ni ogrožen noben infrastrukturni objekt, mostovi tudi ne, poplave pa prav tako ne ogrožajo življenj prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.