Svet
21 ogledov

Letalo je iz Sarajeva vzletelo šele, ko so vklenili džihadista

Aretacije v Sarajevu
1/3
SIPA
Na letališču v Sarajevu sta v torek zvečer na let za Istanbul čakala dva domnevna bodoča borca Islamske države. A namesto v Turčijo so ju odpeljali na zaslišanje na policijo, zdaj morata še pred tožilca. Skupno je aretiranih že sedem domnevnih skrajnežev.

Državna agencija za preiskave in zaščito (Sipa) Bosne in Hercegovine (BiH) je ponoči in zgodaj zjutraj preprečila odhod šestih domnevnih islamskih skrajnežev na bojišča v Sirijo.

"V Sarajevu so bili v noči iz torka na sredo prijeti 19-letni, 29-letni in 51-letni moški. Danes, v zgodnjih jutranjih urah pa so bili v Maglaju oziroma v Bužimu aretirani še 34-letnik, 62-letnik in 23-letnik,"  za zurnal24.si pojasnjujejo na SIPI.

Dva na letališču, eden med vrati doma

To je sicer že četrta aretacija domnevnih pripadnikov skrajnih ekstremističnih skupin, ki naj bi med drugim aktivno sodelovali v različnih terorističnih akcijah na bojiščih v Siriji in Iraku in je Sipa zato v zadnjih petih mesecih pretrgala njihove domnevno nezakonite posle.

Tudi tokrat prijeto šesterico so preiskovalci Sipe, zadolženi posebej za boj proti terorizmu, že nekaj mesecev opazovali, spremljali, jim sledili in preiskovali zaradi domnevnega financiranja terorističnih dejavnosti, javnega spodbujanja k terorističnim dejanjem, novačenja posameznikov za teroristične dejavnosti, organiziranja terorističnih dejavnosti in tudi neposrednega sodelovanja pri izvajanju terorističnih aktivnosti. Šesterica naj bi se namreč že dlje časa pripravljala na odhod na bojišča v Sirijo, kjer bi se pridružili borcem zloglasne Islamske države (IS). Njihovo gibanje pa so neprestano spremljali tudi obveščevalci tamkajšnje obveščevalno-varnostne agencije (OSA).

"Po preverjanju sumov storitve teh kaznivih dejanj, ki so se izkazali za utemeljene, sta na predlog Sipe sodišče in tožilstvo BiH izdali potrebne odredbe za izvedbo hišnih preiskav in aretacijo osumljenih," dodajajo na Sipi.

Pripadniki Sipe so ob v šestih hišnih preiskavah na domačih naslovih šestih osumljencev v Maglaju, Sarajevu, Bužimu in Veliki Kladuši zasegli večje količine orožja in vojaške opreme, streliva, gradivo, ki naj bi ga ponujali za oglaševanje terorističnih aktivnosti, računalnike, ostalo računalniško opremo in mobilne telefone.

Preiskovalci pa so šesterici na prste očitno dejansko stopili tik predtem, ko naj bi se nameravali podati na pot proti Siriji.  29-letnega  Nevada Hušidića in 19-letnga Merima Keserovića iz Velike Kladuše so namreč pripadnike Sipe aretirali na letališču Butmir v Sarajevu, ko sta mladeniča čakala na let proti Istanbulu, kjer naj bi ju takoj zatem že čakal prevoz proti Siriji.
 
51-letnega Edina Tabakovića pa naj bi preiskovalci sinoči prestregli praktično med zaklepanjem vhodnih vrat na domačem naslovu, ko naj bi se prav tako odpravljal na pot.
 
Vse tri so s Sipe že odpeljali na tožilstvo BiH, kjer jih bo v naslednjih urah zaslišal tožilec Dubravko Čampara, ki vodi in usmerja omenjeno preiskavo. Zatem pa odločil, ali bo sodišču BiH predlagal naj za vse tri odredi pripor.
 

Pot v Sirijo je moral "preložiti" tudi sosed Bilala Bosnića

Preiskovalci Sipe so zjutraj po nekaj mesecih ponovno vkorakali tudi v Bužim, naselje, kjer živi tudi domnevni vodja islamskih skrajnežev v BiH, Husein Bilal Bosnić.
 
Tega je Sipa prijela konec septembra, prejšnjo sredo pa so mu na sodišču BiH začeli soditi zaradi domnevnega financiranja terorističnih aktivnosti, večletnega podpiranja terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam in podobnim oboroženim skupinam, organiziranje terorističnih skupin ali podobnih oboroženih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj, zaradi česar mu grozi do dvajset let zapora.
 
Sipa pa naj bi zdaj aretirala in iz Bužima odpeljala tudi 34-letnega Husein Erdića, domnevno enega najtesnejših sodelavcev in zaupnikov. Skratka pomočnika, ki naj bi zadnje mesece, ki jih Bosnić preživlja v priporu skrbel zlasti za posle, iskanje posameznikov, primernih za vojskovanje na bojiščih v Siriji, njihovo urjenje in organiziranje odhodov v Sirijo, torej za vse, kar naj bi prej postoril Bosnić.
 
V bližini Maglaja pa naj bi zgodaj zjutraj prestregli in odpeljali očeta ter sina Ramiza in Aluadina Ibrahimovića. Slednjega je Sipa aretirala že lansko jesen, a ga je nato po zaslišanju sodišče BiH izpustilo na prostost.
 
Pozno popoldne pa so se preiskovalci Sipe lotili še ene hišne preiskave, tokrat v Zenici. Pri tem pa so aretirali 67-letnika, ki ga prav tako sumijo, da naj bi sodeloval pri financiranju terorističnih aktivnosti. Tudi njega, enako kot ostalo šesterico, čaka zaslišanje najprej na Sipi, nato na tožilstvu.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • JohnyBee 10:42 20.februar 2015.

    Ne vem zakaj jih ne pustijo tja. Vsem bi morali karto kupit. Ko bi bili vsi zbrani pa eno bombico vržt, pa je rešeno.

  • erikkk 18:25 18.februar 2015.

    Mater teh je ko dr*a