Svet
9 ogledov

Leto 2014 najbolj vroče leto

termometer Shutterstock
Leto 2014 je bilo po podatkih Svetovne meteorološke organizacije najbolj vroče leto. Kot je povedal generalni sekretar organizacije Michel Jarraud, je bilo 14 od 15 najbolj vročih let v tem stoletju.

"V letu 2014 se je rekordna vročina pomešala s hudimi nalivi in poplavami v enih državah ter s sušo v drugih - skladno s pričakovanji o spremembah podnebnih razmer," je med drugim povedal generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarrud.

Povprečna temperatura zraka je bila v letu 2014 za 0,57 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja; ta je v obdobju med leti 1961 do 1990 znašala 14 stopinj Celzija, je sporočila WMO.

PREBERITE TUDI: Več snega proti koncu tedna

Konec leta bo v Parizu konferenca Združenih narodov, njen glavni cilj pa bo sprejetje prvega zavezujočega podnebnega sporazuma po kjotskem protokolu iz leta 1997. Sporazum naj bi v veljavo stopil do leta 2020 in prvič časovno vezal vse države na svetu glede emisij.

Priprav pariškega dogovora se bodo člani ZN lotili že naslednji teden v Ženevi, še navaja AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.