Svet
1506 ogledov

Leto 2024 je tu

Ognjemet, Avstralija
1/3
Avstralski Sydney je prihod novega leta danes pozdravil z veličastnim ognjemetom, ki so si ga ogledale množice ljudi. V leto 2024 so poleg Avstralije med drugim že vstopile tudi Kitajska, Japonska in Južna Koreja, še pred tem pa Nova Zelandija in nekatera tihomorska otočja.

Za ognjemet, ki je osvetlil nebo nad dvema znamenitostma mesta - pristaniškim mostom in operno hišo, je bilo uporabljene 8,5 tone pirotehničnih sredstev. Načrtovali so ga 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. Množice ljudi so se na prizorišču začele zbirati že v zgodnjih jutranjih urah, da bi si zagotovili najboljša mesta za ogled, poroča britanski BBC.

Še pred tem je s pirotehničnim spektaklom novo leto pozdravil tudi novozelandski Auckland, kot prvi pa prebivalci tihomorskega otočja Kiribati.

Novo leto je že pozdravila tudi Kitajska, čeprav z nekoliko manj pompa kot preostali svet, saj se zanje tradicionalno lunarno novo leto pričenja šele 10. februarja. So pa leto 2024 bolj bučno proslavili v Hongkongu in Macau. V Hongkongu je ogromen ognjemet spremljalo več deset tisoč ljudi, velike zabave potekajo tudi v Macau.

V Seulu je novo leto naznanilo tradicionalnih 33 udarcev na zvon v središču mesta, saj število 33 v Južni Koreji simbolizira srečo. Dogodek je spremljalo na tisoče ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po Aziji in Arabskem polotoku bo nato v novo leto vstopila tudi Evropa, kjer so napovedana številna praznovanja na prostem z glasbenim in drugim programom ter ognjemeti, ponekod z ekološko bolj prijaznimi svetlobnimi.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v New Yorku, kjer se na Times Squaru vsako leto zbere okoli milijon ljudi, ki zadnje sekunde letošnjega leta odštevajo ob tradicionalnem spustu kristalne krogle.

Kot zadnja bosta v ponedeljek ob 13. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev in Howlandov otok v Tihem oceanu.

Praznovanja zaznamujejo tudi konflikti po svetu, med njimi že skoraj dve leti trajajoča vojna v Ukrajini, kot tudi na območju Gaze, ki jo je pred skoraj tremi meseci sprožil napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael.

Zaradi povečanih napetosti in možnosti terorističnih napadov so v nekaterih evropskih prestolnicah poostrili varnostne ukrepe. Nemške oblasti so tako okrepile varovanje znamenite kölnske katedrale, na francoskih ulicah pa bo v času silvestrovanj zaradi povečane teroristične grožnje za varnost skrbelo več kot 95.000 pripadnikov varnostnih sil.

Šampanjec Silvestrovanje Zdravje Največja možnost za to poškodbo prav na silvestrovo Beograd ognjemet Novo leto Svet Metropole bivše Jugoslavije brez ognjemeta, ena je izjema

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • pravičnik77 07:31 01.januar 2024.

    Nas v EU bo Bruselj spravil v predkameno dobo v imenu neonesnaževanja okolja, drugi po svetu pa v 10ih minutah v luft spustijo na tone smeti in onesnaženja in to samo za zabavo. Kurc vas gleda vseskup, utaknite si električne ...prikaži več avtomobile direkt v danko.

  • Lion0077 20:40 31.december 2023.

    To pa je korupcija, da Kiribati čisto vsako leti zdrsnejo prvi v novo leto... Nekdo je spet veliko pračal vladam. Nikoli ni bila kakšna druga država prva:):):):):):):