Zdravje
441 ogledov

Največja možnost za to poškodbo prav na silvestrovo

Šampanjec Profimedias
Ob novem letu bodo številni veselo nazdravili s šampanjcem, kar se lahko konča tudi slabo.

Številni se še spomnimo bizarne nesreče kolesarja Biniama Girmaya, ki je leta 2022 kot prvi Afričan zmagal na etapi dirke po Italiji. Kot smo pisali, je kolesar kasneje odstopil s tekmovanja, saj ga je med proslavljanjem svoje zgodovinske etapne zmage na Giru v oko zadel zamašek penine. 

Girmay je steklenico odložil na tla in se sklonil nadnjo, ko je odstranil kovinsko mrežico, ki drži zamašek. Pritisk je izstrelil zamašek iz vratu steklenice in ga v predel očesa močno zadel iz bližine. 

Ves čas pritiskajte na pokrovček

V reviji Bmj Christmas Edition so prav v izogib takšnim nesrečam objavili raziskavo Univerze v Cambridgeu, kjer so opozorili na nevarnost hudih poškodb pri odpiranju penine. Pokrovček lahko namreč pri nepravilnem odpiranju doseže tudi 80 kilometrov na uro. 

Da bi novo leto začeli mirno in ne na operacijski mizi, so podali nekaj nasvetov za pravilno odpiranje penine. Eden od poglavitnih nasvetov je, da penino pred odpiranjem primerno ohladite, saj boste tako močno zmanjšali hitrost zamaška. Pred odpiranjem jo za nekaj ur postavite v hladilnik, najboljše so temperature okoli sedem stopinj Celzija. 

Pred odpiranjem steklenice te nikakor ne tresite, med odpiranjem pa jo usmerite stran od sebe in drugih navzočih tako, da tvorite kot 45 stopinj. 

Poleg tega je pomembno, da zelo previdno odstranite žičnato zaščito z vrha steklenice, ob tem pa ves čas s palcem ene roke pritiskate na pokrovček. Pokrovček previdno vrtimo, dokler se ne sprosti. Pri tem seveda ves čas s palcem ali s krpo pritiskamo na pokrovček. 

Žalimo vam čudovit vstop v leto 2024, novo leto pa naj bo vaše najboljše doslej.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice