Svet
13 ogledov

Letta dobil zaupnico

Enrico Letta EPA
Italijanski senatorji so prepričljivo izglasovali zaupnico premierju Enricu Letti. Podporo so mu izrekli tudi poslanci Berlusconijeve stranke.

Da bo premier Enrico Letta zaupnico dobil, je postalo jasno že, ko mu je svojo podporo v senatu izrekel tudi Silvio Berlusconi. "Ob dejstvu, da Italija potrebuje vlado, ki bo izpeljala institucionalne in strukturne reforme, smo se odločili - ne brez notranjih težav - da bomo podprli zaupnico," je v svojem nastopu dejal Berlusconi. Letta se je ob teh besedah smehljal in zmajeval z glavo.

Do še ene politične krize v Italiji je namreč prišlo, ko je Berlusconi pet ministrov svoje stranke pozval, naj odstopijo iz vlade. Kljub temu da so ministri sledili Berlusconijevemu ukazu, so izrazili kar nekaj pomislekov. V stranki naj bi tako prišlo do razkola, saj naj bi bilo do 40 senatorjev njegove stranke pripravljenih podpreti Letta. "Odpadniki" naj bi načrtovali ustanovitev svoje frakcije.

Letta je za zaupnico potreboval podporo senatorjev Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode. Poslance je pred glasovanjem o zaupnici opozoril, da utegne biti za Italijo usodno, če bo vlada padla. "Italija je pred usodnim tveganjem, ki je odvisno od tega, ali boste rekli da ali ne. Pozivam vas, bodite primer povezovanja," je dejal premier. Berlusconi pa je zjutraj namignil, da morda ne bo vztrajal pri svojem načrtu. "Počakajmo, da vidimo, kaj se bo zgodilo," je dejal danes zjutraj.

Kljub temu, da je bila zaupnica najverjetneje izglasovana, vodilni politik Ljudstva svobode Sandro Bondi opozarja, da aktualna vlada nima več prihodnosti in ima malo možnosti za preživetje. Podpornikom Lette je sporočil, da so "dosegli le en namen na račun države, in to je razdeliti Ljudstvo svobode." Minister za parlamentarne zadeve Dario Franceschini pa meni, "da je jasno, da je ... politično rojena nova večina in da vlada lahko nadaljuje z delom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.