Svet
55 ogledov

Liberija ukinja izredne razmere

Ebola EPA
V Liberiji ne veljajo več izredne razmere, ki so jih razglasili pred tremi meseci zaradi epidemije ebole. Kmalu naj bi začeli preizkušati eksperimentalna zdravila.

Ukinitev izrednih razmer sledi nedavnemu znatnemu upadu števila novih primerov okužb z virusom, ki je doslej v Liberiji zahteval že skoraj 3000 smrtnih žrtev. "Vodstvo parlamenta sem obvestila, da ne bom zahtevala podaljšanja izrednih razmer," je za liberijski radio ELBC povedala predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf

Sirleafova je pojasnila, da odprava izrednih razmer ne pomeni, da je boja proti eboli že konec, temveč se je za potezo odločila zaradi nedavnih uspehov pri zajezitvi epidemije. Dodala je, da je Liberija posegla po odločnih ukrepih, kot so novi predpisi o zapiranju meja, policijske ure in karantene, prepovedi javnih zborovanj, da bi ustavila pohod virusa.

Najhuje prizadeta država

Sirleafova je izredne razmere razglasila že 6. avgusta zaradi "jasne in izrazite" grožnje, ki jo je predstavljala ebola. Do takrat je virus na območju zahodne Afrike terjal že približno 1000 življenj.

Po uradnih podatkih je ebola doslej ubila že več kot 5100 ljudi v zahodni Afriki. Virus je najhuje prizadel ravno Liberijo, kjer število smrtnih žrtev uradno znaša 2836, neuradno pa naj bi bilo kar trikrat večje. A liberijska vlada trdi, da je ta teden število novih primerov okužbe padlo z dnevnega rekorda 500 na približno 50, kar naj bi potrdilo ocene strokovnjakov, da se epidemija umirja.

Začeli bodo testirati zdravila 

Dobro novico so danes sporočili tudi Zdravniki brez meja, ki se v zahodni Afriki intenzivno borijo proti eboli. V roku meseca dni naj bi organizacija v Gvineji začela s klinični preizkusi eksperimentalnih zdravil proti eboli.

Na treh lokacijah v Gvineji naj bi že decembra preverjali zdravili Favipiravir in Brincidofovir ter zdravljenje s krvjo in serumi iz krvi posameznikov, ki so preboleli ebolo, saj je ta polna protiteles. Rezultati preizkusov naj bi bili znani do februarja prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.