Svet
1070 ogledov

Liz Truss nova britanska premierka. Kdo je?

Liz Truss Profimedia
Nova vodja britanskih konservativcev je postala Liz Truss, ki bo jutri postala tudi nova britanska premierka.

Dosedanja zunanja ministrica Liz Truss je v boju za nasledstvo Borisa Johnsona premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka. Napoveduje drzen načrt za spopadanje z visokimi cenami energentov ter spodbuditev gospodarske rasti.

Za stolček osem kandidatov

Potem ko je Boris Johnson po številnih aferah in izgubi podpore julija odstopil s čela britanske vladajoče stranke in napovedal, da se bo po izvolitvi naslednika umaknil tudi z mesta premierja, je v konservativni stranki steklo glasovanje o njegovem nasledniku ali naslednici.

Za položaj se je potegovalo osem kandidatov. Najprej so konservativni poslanci izbor skrčili na dva, zunanjo ministrico Liz Truss in nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka, o katerih so se od začetka avgusta po pošti izrekali člani konservativne stranke.

Danes so v Londonu obelodanili rezultat glasovanja. Kot je sporočil sir Graham Brady, vodja odbora 1922, ki organizira strankarske volitve, je za Liz Truss glasovalo okoli 57 odstotkov članov stranke, za Rishija Sunaka pa 43 odstotkov. Glas je sicer oddalo nekaj več kot 172.000 članov britanske vladajoče stranke.

Manj kot 60 odstotkov glasov podpore

Kot poroča BBC, zmaga dosedanje zunanje ministrice ni bila tako prepričljiva, kot so napovedovali. Od kar so v stranki leta 2001 spremenili pravila glasovanja nihče ni bil izvoljen z manj kot 60 odstotki glasov članov stranke. Boris Johnson jih je leta 2019 dobil dobrih 66 odstotkov.

Kljub temu Liz Truss verjame, da ji bo uspelo izvesti zadane naloge. V govoru po objavi izida glasovanja je dejala, da bodo izpolnili obljube, ki so jih dali volivcem, ter napovedala "drzen načrt" za zmanjšanje davkov in spodbuditev gospodarske rasti. "V kampanji sem zagovarjala konservativne vrednote in tudi vladala bom tako," je dejala ter izpostavila nizke davke in osebno odgovornost.

Zahvalila se je predhodniku, ki mu je za razliko od Sunaka ostala zvesta do konca. "Boris, izvedel si brexit, porazil si (nekdanjega vodjo laburistov) Jeremyja Corbyna, začel si cepljenje in se zoperstavil Vladimirju Putinu."

Liz Truss | Avtor: Profimedia Profimedia

Pripravlja paket pomoči

Truss je v ospredje svoje kampanje postavila znižanje davkov. Med prvimi nalogami, s katerimi se bo morala v vlogi premierke spopasti, bodo draginja - inflacija na Otoku je na letni ravni že presegla 10 odstotkov - in zlasti visoke cene energentov. V njeni ekipi naj bi glede slednjih po poročanju BBC že več tednov pripravljali paket pomoči. Ta vsebuje več opcij, ena naj bi bila tudi zamrznitev cen energentov.

Pomemben izziv, ki je pred novo vodjo konservativcev, bo poenotiti stranko, ki so jo v času Borisa Johnsona zaznamovala precejšnja razhajanja. Da se mora stranka 100-odstotno poenotiti za Liz Truss, je danes dejal odhajajoči premier, njen protikandidat za vodenje stranke Sunak je po porazu prav tako pozval k enotnosti v stranki.

Tretja premierka

Liz Truss bo jutri odpotovala na Škotsko v dvorec Balmoral h kraljici Elizabeti II., ki jo bo imenovala na čelo vlade. Običajno srečanje kraljice z novim premierjem poteka v Buckinghamski palači, tokrat pa so želeli 96-letni kraljici, ki ima v zadnjem času težave z zdravjem, prihraniti pot v London.

Postala bo tretja britanska premierka, za Margaret Thatcher in Thereso May. Zaradi stila oblačenja in tudi poziranja pred kamerami - dala se je na primer fotografirati naslanjajoč se na tank - jo nekateri že primerjajo z železno lady.

Mary Elizabeth Truss je bila rojena 26 julija 1975 v levo usmerjeni družini univerzitetnega profesorja matematike in medicinske sestre. Na univerzi Oxford je študirala politične vede, filozofijo in ekonomijo.

Liz Truss | Avtor: Profimedia Profimedia

Liz Truss Rishi Sunak Svet Padla odločitev, kdo bo na čelu britanske vlade

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2