Svet
2 ogledov

Lizbona prosila EU za pomoč pri požarih

Portugalski gasilci se borijo z obsežnimi požari.
1/3
Reuters
Portugalska potrebuje pomoč Evropske unije pri boju z gozdnimi požari, ki divjajo v času enega najhujših poletij zadnjih let.

Državo sta prizadela vročinski val in dolgotrajna suša, ki sta ustvarila idealne pogoje za obsežne požare. Najhuje je na zelo gozdnatem severu države, poroča BBC. Na ducate požarov divja tudi v osrednjem delu države, s plameni pa se bori 1.700 gasilcev. Poročila navajajo smrt enega moškega, ko je poskušal zaščititi svojo kmetijo pred enim največjih požarov.

Portugalska je zaprosila EU za štiri letala za gašenje, potem ko je helikopter strmoglavil. Tako pilot in kopilot naj bi jo odnesla z manjšimi poškodbami.

Gori tudi Španija

Tudi sosednja Španija se bori s požari, kjer je ogenj letos uničil 153 tisoč hektarjev zemljišč. Konec tedna je na tisoče ljudi zbežalo z domov v eni najbolj priljubljenih počitniških destinacij v Španiji Costa del Sol. Španske oblasti so sporočile, da je ogenj pod nadzorom in da se prebivalci lahko vrnejo domov. Vzroke požarov bodo preučili, ne izključujejo pa niti možnosti, da so bili podtaknjeni.

Na stotine gasilcev, ki jih spremlja vojska, si trenutno pomaga z 31 letali in helikopterji v bližini Marbelle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.