Svet
7 ogledov

Lizbonsko pogodbo ratificirala tudi Romunija

Za Lizbonsko pogodbo je glasovalo 387 članov spodnjega in zgornjega doma parlame Žurnal24 main
Proces ratifikacije Lizbonske pogodbe v državah članicah Evropske unije se uspešno nadaljuje, saj je namreč novo, reformno pogodbo kot četrta ratificirala še Romunija.

Romunski parlament je Lizbonsko pogodbo ratificiral z več kot prepričljivo večino. Zanjo je namreč glasovalo kar 387 članov spodnjega in zgornjega doma parlamenta v Bukarešti, eden je bil proti, eden pa se je glasovanja vzdržal. Romunija je reformno pogodbo tako ratificirala kot četrta članica EU. Prva je namreč ta dokument le štiri dni po podpisu ratificirala Madžarska, druga minuli torek Slovenija, le nekaj ur kasneje pa še Malta.

Nova pogodba bo začela veljati šele, ko jo bodo ratificirale vse države članice EU. Prav pri ratifikaciji se je namreč zataknilo v primeru ustavne pogodbe, predhodnice reformne pogodbe, ki sta jo Francija in Nizozemska spomladi 2005 zavrnili na referendumu.

Slovensko predsestvo pozdravilo ratifikacijo
Na ratifikacijo Lizbonske pogodbe v Bukarešti se je že odzvalo slovensko predsedstvo EU in jo pozdravilo. Kot so zapisali, je Romunija tako že četrta članica unije, ki je uspešno zaključila ratifikacijski postopek. V predsedstvu tudi menijo, da je vsaka ratifikacija pomemben korak h končnemu cilju, uveljavitvi pogodbe v roku, ki je predviden v Berlinski deklaraciji.

Francija še korak bliže ratifikaciji
Oba domova francoskega parlamenta sta na posebnem kongresu v Versaillesu izglasovala spremembe ustave, potrebne za ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Za spremembe ustave je glasovalo 560 poslancev, proti pa jih je bilo 181. Francija bo lahko tako reformno pogodbo ratificirala v parlamentu, v spodnjem domu že v četrtek, nato pa še v senatu.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy zagovarja ratifikacijo nove, Lizbonske pogodbe v parlamentu, saj bi se tako izognil ponovnemu referendumu, ki ga zahteva leva opozicija. Pred ratifikacijo v parlamentu pa je bilo treba iz francoske ustave umakniti zastarelo sklicevanje na propadlo evropsko ustavno pogodbo, ki je bilo vanjo vnešeno pred referendumom leta 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.