Svet
25 ogledov

"Ljudje niso vedeli, kaj se dogaja"

Mesto trčenja meteorja Reuters
Silovita moč: meteorit je v Zemljino atmosfero udaril z močjo, 30-krat večjo od moči eksplozije atomske bombe nad Hirošimo. Rusinja: "Ni bilo svetlobe, ni bilo ničesar, samo eksplozije."

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa je meteorit, ki je včeraj eksplodiral nad  Čeljabinskom v osrednji Rusiji, v Zemljino atmosfero udaril z močjo okoli 500 kiloton, kar je približno 30-krat več od eksplozije atomske bombe, ki je leta 1945 uničila Hirošimo.

Ni povezan z asteroidom

Meteorit je bil velik okoli 17 metrov in je tehtal okoli 10 ton. To je bil največji znani meteorit po tistem iz leta 1908, ki je priletel v Tungusko v Sibiriji. V atmosfero je ob 5.20 po srednjeevropskem času priletel s hitrostjo 18 kilometrov na sekundo, kar je približno 30-kratna hitrost nadzvočnega letala.

Meteorit je imel velikost približno tretjine velikosti asteroida 2012 DA14, ki je v petek zvečer odbrzel mimo Zemlje na rekordno majhni oddaljenosti. Imel je popolnoma drugo trajektorijo kot asteroid in zato nista povezana, so še pojasnili pri Nasi.

Ob njegovem razpadu v Zemljini atmosferi se je razvila svetloba, ki je bila močnejša od Sonca, čez atmosfero do razpada pa je potoval približno 30 sekund.

Le objela otroka

Rusinja Ana Ševčenko je bila v trenutku padca meteorita v avtomobilu. Za Večernji list je povedala, da je sledila panika, predvsem pa so bili ljudje zbegani, ker niso vedeli, kaj se dogaja.

"Prijateljica je začela jokati, grozno je bilo, ker nismo vedeli, kaj se dogaja. Ni bilo svetlobe, ni bilo ničesar, le eksplozije. Avto se je začel tresti, vključil se je alarm. Moj otrok je bil za mano, vzela sem jo in jo objela ter razmišljala, kaj se bo zgodilo. Ko je prenehalo, so vso ljudje obstali, niso vedeli, kaj se dogaja, nekateri so ležali na tleh," je povedala Ševčenkova.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.