Svet
4363 ogledov

"Ljudje se bojijo Srbov, ne Albancev"

Oliver Ivanović Epa
V mednarodni skupnosti odmeva jutranji atentat na Oliverja Ivanovića, vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravda. Nekaj dni pred smrtjo je povedal, da se boji za svojo varnost.

Kot smo že poročali, neznani napadalec je danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljal Oliverja Ivanovića, ki je ranam podlegel. Napadalec je streljal na 64-letnega Ivanovića, ko je bil ta na poti v prostore stranke, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Oliver Ivanović Kosovo Svet Ubili srbskega politika

Ivanović je slovel kot umirjen politik, ki je užival mednarodni ugled. Bil je eden redkih politikov kosovskih Srbov, ki je govoril albansko in ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova, je poročala STA. Tako kot Beograd tudi on ni priznaval neodvisnosti Kosova, zavzemal pa se je za dialog s kosovskimi oblastmi. Od leta 2008, ko je februarja Kosovo razglasilo neodvisnost, je bil nekaj let tudi državni sekretar na takratnem srbskem ministrstvu za Kosovo.

Bil pa je tudi prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču misije EU na Kosovu (Eulex) od leta 2014 potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom. Zaradi spodbujanja pobojev albanskih civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 v času konflikta na Kosovu zajele v Kosovski Mitrovici, je bil 21. januarja 2016 obsojen na devet let zapora, a so v prizivnem postopku februarja lani sodbo razveljavili. Od aprila je bil na prostosti, ponovno sojenje pa se je začelo avgusta.

Po koncu konflikta na Kosovu je bil ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter je veljal za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu.

Zažgali so mu avto

Ivanović je bil tarča napadov že večkrat; leta 2005 je bila pod njegov avtomobil podtaknjena bomba, tudi julija lani so neznanci pred njegovo hišo zažgali njegov avtomobil v Mitrovici. Napad je pripisal poskusu, da ga utišajo.

Dva meseca po napadu je v intervjuju za Vreme menil, da so za vse hujšo situacijo na Kosovu krie kriminalne strukture. "Avtomobil so mi zažgali, ko sem napovedal, da bom kandidiral za župana. Gre za kriminalne strukture, povezane s politiko, pri kateri vlada strah zaradi te kandidature. Za nekoga, ki ima denar in podporo srbske vlade, naša majhna stranka ne bi smela predstavljati problem. Kljub temu vedo, kaj si o njih misli ljudstvo in bojijo se, da bodo izgubili, če bodo imeli volivci alternativo. Na prejšnjih volitvah je ni bilo," je med drugim povedal Ivanović in dodal, da se ljudje bojijo Srbov in ne Albancev.

Tri mesece in pol zatem je mrtev.

novoletno drevo, novoletna jelka Ljudje besnijo Svet Jelka za več kot 80 tisoč evrov

Vučić za preiskavo, splet gori

Kosovski Albanci in Srbi se medsebojno izrecno niso obtožili za umor. Sta pa srbski predsednik Aleksander Vučić in kosovski premier Ramush Haradinaj sklicala nujno sejo sveta za nacionalno varnost.

Vučić je po seji umor označil kot teroristično dejanje ter zagotovil, da bodo našli morilca ali morilce. Meni, da morilec "ni Srb, tudi če bi imel srbsko ime, ker tisti, ki je to storil, je to storil proti Srbom na Kosovu in Srbiji ter srbskemu narodu". Povedal je, da je v pismu od misij ZN in EU na Kosovu Unmik in Eulex zahteval, da v preiskavi umora sodelujejo tudi srbski organi, saj kosovskim ne zaupa.

Na spletnih omrežjih se vendarle oglašajo številni s situacijo nezadovoljni Srbi, ki to situacijo pripisujejo aktualnim oblastem; med njimi tudi Aleksandar Radovanović, koordinator novinarske šole, ki deluje v okviru Združenja novinarjev Srbije.

Na Twitterju se medtem širi akcija #NasJeIpakViše, kjer ljudi pozivajo, da nocoj pred cerkvijo Svetega Save ljudje prižigajo sveče v spomin na ubitega Ivanovića. Številni se ga bodo spominjali kot povezovalnega politika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Timotejka 08:17 23.januar 2018.

    https://jinovsvet.wordpress.com/2017/12/25/v-siriji-praznujejo-bozic/ http://www.mladina.si/172238/odkrizani/ Vedno so Rusi za vse krivi. Tudi na Švedskem, čeprav na Švedskem ni Rusov. In Rusi so branili kristjane v Siriji.

  • MihaPu 01:16 17.januar 2018.

    Res je, to je že znano sicer, tukaj je link: https://www.youtube.com/watch?v=J5WxccOvtqs Poleg tega je edina naloga NATO oz. KFOR bila prvo da zavarujejo rudnike naokoli. Le zakaj? Pač eksploatacija in pa biznis. Ljudje pa vse verjamejo tem zahodnim medijem in ...prikaži več pa muslimanom vahabitom ter njihovemu mafijskemu lobiju. Liberalci sprejemajo vse v svojo glavo kot resnico in nimajo niti kančka svoje pameti ali pa kakršnegakoli argumenta. Poleg liberalcev pa imamo še ustaško-musli navezo lažnivcev.

  • LukaMB 01:10 17.januar 2018.

    Naslov pa je res grozen. Ljudje se bojijo "Srbov" a enega Srba voditelja so ubili. Albanci so trgovali z organi ubitih Srbov, Črnogorcev in ostalih preko Bondsteel NATO baze. Preko te iste baze so izvažali drogo v zahodne NATO-članice in ...prikaži več njihovi pokvarjeni eliti. Večino Srbov so etnično očistili z ozemlja prav v obdobju, ko naj bi NATO poskrbel za mir in stabilnost v regiji. V istem času je bilo veliko pravoslavnih cerkev zažgano in zrušeno. Izvajala se je represija nad Srbi in ustrahovanje.