Svet
11 ogledov

London spet pod udarom nasilnežev

London protesti
1/8
EPA
Nekatere dele Londona so spet zavzeli nasilneži. Jezna mladina se znaša nad trgovinami, zažiga avtomobile in stanovanjska poslopja. Nasilni protesti so tudi v bližini objektov za olimpijske igre prihodnje leto.

Oblasti se pripravljajo še na eno noč nemirov. Protestniki še vedno razgrajajo na ulicah in razbijajo izložbe. Po poročanju Reutersa so se protestniki tokrat osredotočili na londonska predela Peckham in Lewisham, ki sta v bližini objektov za olimpijske igre.

Jezni huligani, kot jim pravijo v nekaterih britanskih časopisih, tako spet zažigajo avtomobile, uničujejo trgovine in jih ropajo, na udaru pa so tudi stanovanjske hiše. V Peckhamu so zažgali eno od zgradb in avtobus, na katerem k sreči ni bilo potnikov. V Lewishamu je bilo požganih več avtomobilov in izropanih več trgovin.

Zadnji prepir pa naj bi se vnel, ko so policisti pregledali moškega, a pri njem niso našli ničesar. Protestniki so vanje začeli metati kamenje, poškodovali pa so tudi več policijskih vozil.

Z dopusta predčasno notranja ministrica

Prizorišče nemirov si je danes ogledal namestnik britanskega premierja Nick Clegg, ki je dejal, da za takšne napade "ni nobenega opravičila". "Naj bo jasno, nasilje, ki smo mu bili priča sinoči, nima nič s smrtjo gospoda Duggana. Bilo je nepotrebno - priložnostne kraje in nasilje - nič več in nič manj," je bil oster Clegg. S počitnic se bo predčasno vrbil tudi britanski premier David Cameron.

Zaradi nemirov se je danes z dopusta predčasno vrnila notranja ministrica Theresa May. Sestala se je z vodstvom londonske policije in voditelji lokalnih skupnosti. Sporočila je, da je bilo v izgredih doslej aretiranih 215 ljudi, proti 27 pa je bila že vložena kazenska ovadba, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protesti zaradi smrti 29-letnika

London je v noči z nedelje na ponedeljek pretresal eden od najhujših izgredov zadnjih let, potem ko so izbruhnili protesti zaradi smrti 29-letnega Marka Duggana, ker naj bi ga policisti neupravičeno ubili. Mladi so uničevali trgovine, zažigali stavbe in tudi policijsko vozilo na severu Londona, aretirali so jih več kot sto. Aretirali so tudi 21-letnika v zvezi s truploma žensk, ki so ju našli na krajih izgredov.

Nasilje podpihuje relativno majhno število zločincev, ki so prej pohlepni kot pa jih skrbi za postopke policije ali za širše socialne probleme, je prepričan namestnik londonskega župana Kit Malthouser. Poročajo, da so iz trgovin odnašali med drugim tudi televizorje.

Možje v modrem so to noč okrepili svoje vrste, da bi preprečili nasilje, ki se je razširilo tudi v druge dele mesta. Trije policisti so končali v bolnišnici, potem ko jih je sredi aretacije izgrednikov udarilo vozilo. Sicer jih je v bolnišnici devet. Scotland Yard je deležen kritik in tudi sami priznavajo, da kljub opozorilom niso pričakovali takega nasilja, poročajo britanski časopisi.

Komentarjev 2
  • privat 06:57 10.avgust 2011.

    naj se igra začne!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:18 08.avgust 2011.

    Kolkor sem gledal posnetke na Sky News so bli sami mladoletni in malo starejši niggerji,to majo pegasti rdečelasci za zahvalo,ko so jih sprejel medse in jim nudijo vse,tko,kot mi našim ex-bratom?