Svet
13 ogledov

Protestniki v Londonu zažigali avtomobile in lokale

London, protest
1/12
Reuters
Na severu Londona so sinoči izbruhnili protesti zaradi smrti 29-letnega Marka Duggana, ker naj bi ga policisti neupravičeno ubili. Protestniki so zažigali avtomobile in lokale ter kradli iz trgovin. Ranjenih deset ljudi.

Izgredi v četrti Tottenham na severu Londona so izbruhnili po protestu, ker naj bi policija v četrtek neupravičeno ubila 29-letnega Marka Duggana. Policija je sicer sporočila, da je bil moški ubit v strelskem obračunu, a kakih 300 protestnikov je pred lokalno policijsko postajo menilo, da je šlo za policijsko nasilje in so zahtevali "pravico", poroča BBC.
V izgredih je bilo ranjenih deset ljudi, devet so jih odpeljali v bolnišnico. Med poškodovanimi je tudi osem policistov, najmanj eden pa naj bi imel resne poškodbe glave. Aretiranih je 42 oseb, kraj izgredov pa še vedno poostreno nadzoruje, saj se strasti še niso povsem umirile, prav tako preiskava dogodka še poteka.

Cameron: Incident je nesprejemljiv

Odzvali so se tudi iz pisarne britanskega premierja Davida Camerona, ki so incident označili kot nesprejemljiv. Nad razdejanjem so šokirani tudi okoliški prebivalci in očividci, ki pa so pokazali tudi nekaj razumevanja, češ da so izgredniki tako pokazali tudi splošno nezadovoljstvo.

Izgrede zakuhali predvsem lokalni mladci

Množica je proti policistom začela metati steklenice in pirotehnične izdelke. Dve policijski vozili je zajel ogenj. Izgredi so se pozneje sprevrgli v splošno uničevanje in plenjenje lokalnih trgovin. K temu naj bi se izgredniki predvsem lokalni mladci spodbujali tudi prek Twitterja. Zbrane so pregnali šele posebej opremljeni policisti.

Sinočnji izgredi so se zgodili v bližini prizorišča enega od najbolj znanih britanskih izgredov pred več kot 25 leti, ko je v Tottenhamu okoli 500 izgrednikov razbijalo, ropalo in napadalo policijo, pri tem pa ubilo policista Keitha Blakelocka.

Komentarjev 1
  • privat 20:22 07.avgust 2011.

    nekaj takega z večjo strastjo je potrebno..da pridemo do miru,blaginje in prava