Slovenija
26 ogledov

Županje v protest

Vlak Slovenskih železnic. Jerca Božič Kranjec
Železnice. Belokranjcem bodo ukinili edini vlak, ki jih na delo v Novo mesto pripelje do 6. ure.

Z novim voznim redom vlakov, ki bo začel veljati sredi decembra, je predvidena ukinitev jutranjega vlaka številka 3208, so nam vest, ki te dni razburja Belokranjce, potrdili na Slovenskih železnicah (SŽ). Gre za vlak, ki iz Metlike odrine ob 4.22, iz Črnomlja pa ob 4.41.

Na delo, k zdravniku

To je vlak, ki omogoča, da ljudje lahko pridejo do 6. ure v Novo mesto v službo, in tudi vlak, s katerim je možno še pred 10. uro priti v Ljubljano k zdravniku,” je pojasnila Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj. Namesto da bi vlak ukinili, bi lahko iz Bele krajine, kot je dodala, šel samo en vagon, potem pa naprej iz Novega mesta proti Ljubljani, ko se nabere več potnikov, več vagonov. Vse tri belokranjske županje nameravajo na ministrstvo za promet, na SŽ, in kot so dejale, še kam poslati protestno pismo.

Ni ekonomsko upravičen

Pri izdelavi voznega reda moramo na SŽ poleg potreb in želja potnikov upoštevati tudi ekonomsko upravičenost vožnje vlakov na določeni relaciji. Razlog za ukinitev jutranjega vlaka 3208 je izjemno majhna, le med štiri- in osemodstotna zasedenost tega vlaka,” so nam povedali na SŽ. Ob tem so dodali, da bo za jutranji prevoz potnikov vseeno poskrbljeno, saj bo vlak, ki vozi pol ure pozneje, ustavljal na vseh postajališčih.

Manj na Hrvaško

Renata Brunskole, županja Občine Metlika in poslanka, je ob tem izpostavila, da tudi na Hrvaško, do Karlovca, vozi manj vlakov kot nekdaj. Na SŽ so pojasnili, da iz Karlovca do Metlike in nazaj vozita dva para vlakov.

Želimo povečati število povezav Bele krajine s Hrvaško, a je njihova uvedba odvisna od dogovora s Hrvaškimi železnicami, ki pa se na naše pobude za izboljšanje čezmejnih regionalnih povezav ne odzivajo,” so še povedali na SŽ.

Pred zapornicami 15 minut

Muhič jih ne bo menjal. “Pred zapornicami na Uršnih selih, ki so še ročne, se čaka tudi do 15 minut, saj jih dvignejo šele, ko vlak odpelje s semiške postaje proti Črnomlju,” je povedala Polona Kambič, županja Občine Semič.

Da bi jih zamenjali z avtomatskimi, nameravajo belokranjske županje pisati Alojziju Muhiču, županu Mestne občine Novo mesto, saj menijo, da je tovrstna zamenjava v pristojnosti občin, v tem primeru novomeške, kamor spadajo Uršna sela. “Ker gre za državno cesto, mestna občina za zamenjavo zapornic ni pristojna,” so nam povedali v kabinetu župana Muhiča. Kot so dodali, je to v pristojnosti ministrstva za promet in Slovenskih železnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.