Svet
12 ogledov

Lovke ekstremizma tudi v Sloveniji

Oslo eksplozija Reuters
Evropa se bo očitno morala v prihodnosti več kot s teroristi Al Kaide ukvarjati s skrajnimi desničarskimi skupinami, ki naj bi s svojimi lovkami segale v vedno več evropskih držav, tudi v Slovenijo.

Analiza, ki jo je opravil vodja britanske agencije, ki deluje v okviru britanske judovske skupnosti, Michael Whine, je dejal, da skrajne desničarske skupine vse bolj zavzemajo stališče, da je treba evropske "vrednote" braniti s skrajnim nasiljem.

Ena izmed takšnih organizacij, ki se je začela razvijati leta 2006, je British Patriots of the White European Resistance (POWER). Slednja novači somišljenike tudi iz drugih evropskih držav, med katerimi se navaja tudi Slovenija. Analiza sicer omenja še Hrvaško, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Srbijo, Švico in Švedsko.

Skrb zaradi skrajnega desničarstva

Kot poroča Reuters, so policije v zahodnih evropskih državah zelo zaskrbljene zaradi naraščanja skrajnega desničarstva, ki ga "napaja" smrtonosna mešanica antimuslinskega in antipriseljenskega fanatizma ter gospodarske krize. Za petkovim napadom v Oslu in na otoku Utoya stoji skrajni desničar Anders Behring Breivik, sicer velik nasprotnik islama in multikulturalizma.

Varnostni strokovnjak na Univerzi New York, ki ima svojo podružnico v Londonu, Hagai Segal je dejal, da je tokratni napad vzorčni primer za Evropo in Skandinavijo. "To je lahko evropski/skandinavski Oklahoma City napad s strani posameznika (z ekstremističnimi protivladnimi nazori, ki je povezan z določeno skupino) na vladna poslopja oziroma inštitucije. Naslednje ključno vprašanje je, ali je deloval sam ali pa je bil del skupine."

Skrajneži vse bolj organizirani

Segal ob tem pravi, da so skrajni desničarji vse bolj organizirani, uspešno prek spleta izvajajo propagando z antisemitsko in ksenofobično naravo in da so zelo aktivni na spletnih socialnih omrežjih.

"Četudi je videti, da grožnje skrajnih desničarjev izginjajo in da je število njihovih napadov zelo majhno, pa njihova profesionalnost, propaganda in organiziranost kažejo na to, da želijo širiti svojo ideologijo. Tako še vedno predstavljajo grožnjo državam EU," je dejal Segal.

Strah pred muslimani

Ko z vstajo v arabskem svetu, predvsem v Severni Afriki, v EU prihaja vedno več tamkajšnjih prebežnikov, "skrajna desničarski ekstremizem in terorizem dobivata nov zagon, s tem ko širita strah pred muslimanskimi priseljenci", je dodal.

V Veliki Britaniji je muslimanska skupnost že leta 2009 poročala o vedno več napadih na tamkajšnje muslimane. Shaun Sawyer iz londonske protiterostične enote je po srečanju s skupnostjo leta 2009 dejal, da bo policija povečala nadzore nad potencialnimi napadalci in poostrila varnost. "Bojim se, da bomo imeli spektakularen ... Organizirali bodo napad, ki bo zahteval veliko življenj in ranjenih," je dejal Sawyer.

Komentarjev 5
  • privat 10:19 24.julij 2011.

    sploh se nesikiram...ne hodim v državno javne ustanove,tarča pa sigurno ne bo bolnišnica zdravstveni dom ali moj dom. Bogati iskoriščevalci pa naj razmišljajo kdaj in kdo bo tarča...saj oni so scenaristi teh nečloveških iger gdo bo koga. In tega vsekakor ...prikaži večr bo več in več dokler ne zmagajo pravičniki Vsekakor pa se bo red vspostavil na tak ali drugačen način in pravici bo zadoščeno...no kaki pravici pa bo čas prinesel. Če bo dolgotrajen proces je to zoped delo bogatašev in njihove različice miru in pravice,..da se pa vzpostaviti že jutri ,če se korektno vsak zavzame za normalno pravično jutri! Samo to traja že predolgo da je to namen vzpostaviti mir...to je delo za nemir

  • privat 10:01 24.julij 2011.

    problem je le izkoriščevanje delovne sile.Poglejmo v Sloveniji cigansko skupnost...predstavniki te skupnosti so silno bogati,šibki členi pa nimajo za osnovno preživetje.NO kdo hoče zaposliti cigana za nedoločen čas in omogočiti mu normalno življenje. Po moje nobeden..no vsaj ne z omogočanjem ...prikaži več vse osnovnih pravic! To je dejanska slika naše družbe . Bogati več ne gledajo kaj jemlejo ko zaposlijo človeka z minimalno osnovno plačo...jemlejo pravico do mira v državi! in kaj naredi država??' nič ..tudi če vse tožiš samo izgubiš.

  • 2112 08:55 24.julij 2011.

    tudi pri nas se lahko kaj podobnega zgodi, morda ne v takem obsegu, ker je orožja polno tako legalnega (v razmislek organom, ki dovoljenja kar talajo) kot nelegalnega.