Svet
2447 ogledov

Lavrov: "Naša vojska svojih dejanj ne bo umetno prilagajala..."

Sergej Lavrov Profimedia
Rusija ne namerava končati vojne v Ukrajini do dneva zmage 9. maja, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in dodal, da bo trajanje vojne odvisno predvsem od potrebe po zmanjšanju tveganj za civilno prebivalstvo in rusko vojsko. Zahodne medije je medtem obtožil, da so izkrivljali njegove izjave o nevarnostih jedrske vojne

Lavrov je v pogovoru za italijansko televizijo Mediaset poudaril, da Moskva ne bo hitela s končanjem "posebne vojaške operacije" pred obletnico, ki obeležuje kapitulacijo nacistične Nemčije pred zavezniškimi silami leta 1945, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša vojska svojih dejanj ne bo umetno prilagajala nobenemu datumu, vključno z dnevom zmage," je dejal Lavrov v intervjuju, ki je bil objavljen v nedeljo. "Kot vedno bomo slovesno praznovali 9. maj. Spomnite se tistih, ki so padli za osvoboditev Rusije in drugih republik nekdanje ZSSR, za osvoboditev Evrope izpod nacistične kuge," je še dodal.

Rusija običajno praznuje dan zmage v velikem slogu, z veliko vojaško parado v središču Moskve in govorom predsednika Vladimirja Putina, v katerem poudari vodilno vlogo države pri porazu fašizma v Evropi.

Obtožil zahodne medije

Zahodne medije je Lavrov obtožil, da so izkrivljali njegove pripombe o nevarnostih jedrske vojne, in dodal, da si Rusija neutrudno prizadeva doseči sporazume, ki bi zagotovili, da nihče ne bo sprožil jedrske vojne, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pri tem je dodal, da je bila Rusija pobudnica sprejetja izjave o nedopustnosti jedrske vojne, ki je bila sprejeta na srečanju predsednikov Rusije Vladimirja Putina in ZDA Joeja Bidena junija 2021 v Ženevi. Zahodne medije je prav tako obtožil, da so ignorirali grožnje in opazke o jedrskem orožju, ko so te prihajale s strani zahodnih sil.

Nato in EU je obtožil, da sta se sprijaznila s prevlado Washingtona. ZDA in Kanado je prav tako obtožil, da usposabljata neonacistične enote, ki so se znašle v vrstah ukrajinske vojske, pri čemer se je skliceval na pripadnike ukrajinskega bataljona Azov, katerega pripadniki se še vedno zadržujejo v tovarni Azovstal v Mariupolju in branijo kompleks, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svet Je Putin v težavah? Vrhovnega poveljnika naj bi zadel šrapnel

Rusija je bataljon, v katerem prevladujejo nacionalisti in je povezan s skrajno desnico, že večkrat obtožila vojnih zločinov, ni pa za to predložila nobenih dokazov, poroča dpa.

dezurni@styria.media.si

 
Komentarjev 18
 • marko345 14:13 02.maj 2022.

  Naravni sovražnik rusije so kitajci z 1,5 mijardnim ljudstvom. Ker že ktatkoročno nimajo ne sirovin ne naravnih bogadszev, bodo prisiljeni iztrebit ruse, ki pa vse to imajo. In takrat rusom niče več ne bo pomagal. To je prihodnost rusije.

 • janči 14:08 02.maj 2022.

  Zagovorniki ukrajinskih nacionalistov, malo se zamislite, komu dajete podporo.

 • Avatar Novak82
  Novak82 13:53 02.maj 2022.

  Slava Rusiji - Z -