Svet
2299 ogledov

Lukašenko: "Naš odgovor bo najbolj krut"

Aleksander Lukašenko Epa Aleksander Lukašenko.
Belorusija bi se skupaj z ruskimi silami borila v Ukrajini samo, če bi bila napadena, je danes na redkem srečanju s tujimi novinarji v Minsku dejal beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Na vprašanje, ali bi znova dovolil Rusiji, da bi ozemlje Belorusije, tako kot lani, uporabila kot izhodišče za rusko invazijo na Ukrajino, je Aleksander Lukašenko odgovoril pritrdilno, poroča britanski BBC.

Dodal je, da se je "z ozemlja Belorusije pripravljen boriti na strani Rusov, vendar samo v primeru, če bo od tam (iz Ukrajine) na naše ozemlje prišel nekdo - tudi en sam vojak - z orožjem, da bi ubil naše ljudi".

Izpostavil je, da "to ne velja samo za Ukrajino, ampak tudi za vse druge sosede". "Če bodo napadli Belorusijo, bo naš odgovor najbolj krut. Najkrutejši! In takrat se bo vojna obrnila povsem drugače," je dejal.

Belorusija je zaledno oporišče ruske ofenzive v Ukrajini, ki jo je Moskva začela pred letom dni. Ruski vojaki in oprema so tam še vedno nameščeni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko | Avtor: Epa Epa
Po mnenju številnih analitikov Kremelj pritiska na Lukašenka, naj ukaže svoji vojski, da se pridruži ofenzivi. Toda beloruski voditelj je to kljub veliki politični in gospodarski odvisnosti od Moskve doslej zavračal, zlasti po množičnih protestih leta 2020.

Beloruski voditelj je danes tudi napovedal, da se bo v petek pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ponudil je svoje posredovanje za dosego miru v Ukrajini. Menil je, da bi se v tem okviru v Minsku prihodnji teden lahko sešla Putin in ameriški predsednik Joe Biden, ki naj bi se takrat mudil na obisku na Poljskem. BBC dodaja, da bi Biden to vabilo verjetno zavrnil, saj Lukašenko ne velja za poštenega posrednika.

Putin je konec januarja naročil svoji vladi, naj se z Belorusijo pogaja o vzpostavitvi skupnih centrov za vojaško usposabljanje. Sredi lanskega oktobra pa sta državi napovedali ustanovitev skupne vojske, ki naj bi po navedbah Minska imela izključno "obrambno" vlogo.

Državi tudi pogosto izvajata obsežne vojaške vaje, kar redno spodbuja ugibanja, da bi lahko beloruska vojska sodelovala v ruski ofenzivi v Ukrajini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Kmodri 15:09 19.februar 2023.

    Rakete bodo slekoprej morale padati po Moskvi in Belorusiji. Takrat Car blazni in njegov pudelj Lukašenko ne bosta mirno spala v svojih steklenih palačah. Rusija in vazalana Belorusija morata spoznati, da se specialna vojaška operacija tudi obrne. Upora jedrskega orožja ...prikaži več bo vodilo v uničevalno vojno, ki bo rusko zastarelo in zarjevelo vojsko zbrisalo. Tvegamo, da jim bo morda uspelo vreči kakšno A- bombo na EU. Vendar brez žrtev ni zmage. Moramo se otresti strahu pred ruskim jedrskim orožjem le s

  • janči 11:04 18.februar 2023.

    Ima popolnoma prav!

  • Kmodri 16:38 17.februar 2023.

    Car Blazni in Lukašenko bosta zakorakala prihodnost svoji rojakov!