Svet
494 ogledov

Macron ali Le Pen? Obeta se tesen izid.

Francija volitve Profimedia
V Franciji danes poteka drugi krog predsedniških volitev, v katerem volivci izbirajo med dosedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom in skrajno desničarko Marine Le Pen.

Glede na javnomnenjske ankete lahko Macron računa na več podpore, a se obeta tesen izid, Le Penova pa ni povsem brez možnosti za zmago.

V prvem krogu pred dvema tednoma je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Penova pa 23,5 odstotka. Zadnje javnomnenjske raziskave pred drugim krogom so predsedniku napovedovale dobrih 55 odstotkov glasov, njegovi izzivalki pa dobrih 45 odstotkov.

Pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu pomerila ista kandidata, je s 66 odstotki prepričljivo slavil Macron. Tudi letos je v zadnjih dneh pozival Francoze, naj preprečijo prihod skrajne desnice na oblast, češ da bo to slabo za Francijo in za Evropo. A je letos Le Penovi z zmernejšim nastopom in poudarjanjem problemov, kot je rast cen, na svojo stran uspelo dobiti širši krog volivcev.

Emmanuel Macron | Avtor: Epa Epa

Volišča po Franciji so se odprla ob 8. uri, volivci pa bodo lahko svoj glas oddali do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Takrat bodo tudi objavili izide vzporednih volitev, ki so 10. aprila v prvem krogu precej natančno napovedale rezultat.

Če bo Macron izvoljen, bo prvi predsednik po konservativcu Jacquesu Chiracu leta 2002, ki bo dobil drugi mandat v Elizejski palači. Marine Le Pen pa bi z zmago postala prva ženska na položaju francoske predsednice.

Francija volitve | Avtor: Profimedia Profimedia
Emmanuel Macron Marine Le Pen soočenje Svet Burno soočenje Macrona in Le Penove

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Syn
    Syn 10:25 24.april 2022.

    jakec1575 , kaj ti ješ da si tak pameten? Pa ti verjetno slišiš kak trava raste, da strelaš kate kretenizme. Osebno upam da zmaga LePenova, ki je čista anti-globalistkain suverenistka na pravem mestu. Ta pajac Macron pa ni nič drugega ...prikaži več kot lutka, ki se pusti manipulirat za 5 minut slave. Take sramote kot je ta pajac, si upam da Francija ne bo več privoščila. Če pa že, so pa obsojeni na propad. Prej kot katerekoli druga država v EU.

  • jakec1575 09:46 24.april 2022.

    Le pen je se ena ekstremna desnicarka, ki jo je financiral putin za razbitje evrope. Orban je bil tudi 20let nazaj financiran iz kremlja