Svet
6717 ogledov

Macron in Scholz Putinu jasen poziv, Putin ni ostal dolžan

Vladimir Putin Epa
Pogovori voditeljev okrog možnih rešitev vojaškega spora v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval voditelja Francije in Nemčije, naj pomagata doseči izpustitev župana Melitopolja, ki so ga po navedbah Kijeva v petek ugrabile ruske sile. Dejal je tudi, da je ruska vojska utrpela najhujše izgube v desetletjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so ruski vojaki v petek ugrabili Ivana Fedorova, župana mesta Melitopolj na jugu Ukrajine, ker "ni hotel sodelovati s sovražnikom". Dodali so, da je bil Fedorov aretiran, medtem ko je v mestnem kriznem centru reševal težave z oskrbo.

Zelenski je danes na družbenih omrežjih objavil nov video nagovor sodržavljanom, v katerem je med drugim pozval k izpustitvi Fedorova. Dodal je, da je danes v Melitopolju 2000 Ukrajincev demonstriralo proti ruski invaziji in zahtevalo izpustitev ugrabljenega župana. "Naša zahteva je jasna: Nemudoma ga je treba izpustiti. Tudi z našimi partnerji se pogovarjamo o razmerah glede ugrabitve. V zvezi s tem sem že poklical nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona," je dejal.

Medsebojne zahteve voditeljev

Macron in Scholz sta se sicer danes o vojni v Ukrajini in morebitnih dogovorih med Rusijo in Ukrajino pogovarjala tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zahtevala sta takojšnjo prekinitev ognja v Ukrajini in Putinu sporočila, da je v Ukrajini potrebna diplomatska rešitev krize.

Putin je Macrona in Scholza ob tem opozoril na "grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava s strani ukrajinskih sil, vključno z onemogočanjem reševalnih operacij". Oba voditelja je pozval, naj glede tega "vplivata na oblasti v Kijevu", navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Trojica voditeljev se je po telefonu pogovarjala že v četrtek, ko sta Macron in Scholz od Rusije že zahtevala "takojšnjo prekinitev ognja". Od srečanja s Putinom v Kremlju 7. februarja je imel Macron z ruskim voditeljem že devet telefonskih pogovorov, so sporočili iz Macronovega urada.

Jahta Andreja Melničenka Trst Svet Ruskemu milijarderju zasegli največjo jadrnico v zasebni lasti na svetu

Velike izgube na ruski strani

Zelenski je medtem v svojem najnovejšem video nagovoru spregovoril o izgubah ruske vojske, ki so po njegovih besedah "najbolj obsežne v zadnjih nekaj desetletjih". "Nikjer drugje niso izgubili toliko ljudi v tako kratkem času. Ruske izgube so ogromne," je dodal Zelenski.

Ukrajina trdi, da so Rusi izgubili 360 tankov, 1200 oklepnih vozil, 60 vojaških letal in 80 helikopterjev, čeprav teh trditev ni mogoče neodvisno preveriti. Vendar so tudi zahodni obveščevalni viri govorili o velikih izgubah Rusije.

Zelenski je po poročanju BBC dejal tudi, da se je v petek ukrajinskim silam predalo približno 500 do 600 ruskih vojakov, česar sicer ni mogoče neodvisno preveriti. Na današnji tiskovni konferenci v Kijevu je dejal še, da je bilo doslej med rusko invazijo ubitih približno 1300 ukrajinskih vojakov.

Toda ruske enote tudi danes nadaljujejo s silovitimi napadi in krutimi obleganji po celotni Ukrajini. Po zadnjih podatkih Združnih narodov je bilo v državi doslej ubitih najmanj 579 civilistov, še tisoč je bilo ranjenih. Po podatkih ZN je med ubitimi najmanj 42 otrok, po navedbah Kijeva pa okoli 80.

Air Serbia Vojna Svet "Srbija služi na krvi Ukrajincev"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Pišmevuh 19:26 12.marec 2022.

    Čivavi lajata v kavkaškega ovčarja.

  • marko345 18:47 12.marec 2022.

    Ko bodo okoli Rusije in Kitajske postavljene atomske obrambme rakete, do takrat na svetu ne bo miru Rekel sem obrambne, za obrambo sveta, samo za to gre.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 18:42 12.marec 2022.

    Zahtevajo izpustitev župana ?! Pa kaj se res ne zavedajo, da so v vojni ?!...Srečni so lahko, da jim župana niso nataknili na kol, če so res Rusi takšni "neljudje"....In to poudarjanje števila mrtvih Rusov...Le kaj bodo imeli od tega, ...prikaži več, če tudi bi bilo to res ?!....