Svet
947 ogledov

Madžari le popustili

Viktor Orban Epa Viktor Orban.
Po navedbah virov pri EU je vlada v Budimpešti sedaj končno privolila v pogoje Evropske komisije glede reforme pravosodja.

Po mesecih blokade v pogajanjih med Madžarsko in Evropsko komisijo glede izplačila milijardnih sredstev za okrevanje po pandemiji prihaja do premikov. Vlada v Budimpešti je z Brusljem dosegla dogovor o reformah za okrepitev neodvisnosti pravosodja, kar je bila ena od spornih točk v pogovorih, so povedali viri pri EU.

Kot je v Bruslju za nemško tiskovno agencijo dpa danes povedal neimenovani predstavnik EU, gre za pomemben korak, vendar pa to še ne pomeni konca pogajanj z Budimpešto.

Eden od pogojev Bruslja naj bi bil, da so imenovanja na ključne položaje v pravosodju možna le ob sodelovanju neodvisnega državnega sodnega sveta. Poleg tega bi bilo treba odpraviti pravico vlade do izpodbijanja pravnomočnih sodnih odločb pred politično izvoljenim ustavnim sodiščem. Odpravljena naj bi bila tudi možnost, da vrhovno sodišče posega v pravico sodnikov do pritožbe na Evropsko sodišče, je povedal predstavnik EU.

mejni prehod kontrola policija Obrežje Svet Kmalu nič več nadzora na mejah

Madžarska pod vodstvom premierja Viktorja Orbána je edina od 27 držav članic EU, ki ji še niso bila izplačana sredstva iz milijardnega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Madžarska je načrt za okrevanje in odpornost, ki služi kot podlaga za izplačilo sredstev, predložila že maja lani, a zaradi pomislekov Bruslja glede korupcije in pravne države do dogovora o izplačilu nepovratnih sredstev v višini 5,8 milijarde evrov ni prišlo.

Evropska komisija že leta kritizira politični vpliv na pravosodje na Madžarskem, pa tudi visoko stopnjo korupcije in druge kršitve vladavine prava. Evropski parlament je nedavno celo potrdil, da Madžarska ni več polnopravna demokracija.

viktor orban | Avtor: Epa Epa

Po navedbah virov pri EU je vlada v Budimpešti sedaj končno privolila v pogoje Evropske komisije glede reforme pravosodja. Te je potrebno uresničiti do marca 2023, v nasprotnem primeru denar ne bo izplačan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A sredstva iz milijardnega sklada za okrevanje niso edini denar, ki si ga obetajo v Budimpešti. Evropska komisija je sredi septembra predlagala zamrznitev evropskih sredstev v višini okoli 7,5 milijarde evrov, deloma tudi zaradi razširjene korupcije. Madžarska je tudi na tem področju pred časom že sprejela ukrepe za izboljšanje boja proti korupciji.

Evropska komisija naj bi po poročanju AFP ta mesec ocenila, ali so madžarski protikorupcijski ukrepi zadovoljivi, da se država izogne zamrznitvi sredstev, dokončno odločitev pa bodo države članice sprejele decembra.

Komentarjev 3
  • Ender3 16:33 12.november 2022.

    Nisem Orbanov zagovornik vendar menim, da vodi zelo dobro pragmatično politiko Madžarov. V dobro mu štejem tudi to, da se je odrekel našemu učencu..Orban ima vizijo, ki jo drugi nimajo.

  • jozicamurn 01:36 12.november 2022.

    Orban ni popustil, to je sigurno samo boljša navodila brez drobnega tiska so navodili in specializirana za Madžarsko torej za suverene države.