Svet
4446 ogledov

Madžari so Putinu končno obrnili hrbet

Putin Epa
Dolgo so odlašali s podporo, nato pa so se končno odločili.

Madžarski parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila "odkrito sovražni odnos" Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 91
  • Nelaži 18:40 27.februar 2024.

    Fašistična pedofilna kabala mafija klausa švaba na vsak način hoče, da se NATO članice začnejo boriti proti Rusiji v Ukrajini. Francozi so jo tam že kasirali. Če bo prišlo do tega bodo tudi naši vojaki v "službi domovine" tam postali ...prikaži več topovska hrana, Slovenija pa legitimna tarča Rusije.

  • Idioti 12:41 27.februar 2024.

    STA , jebal vas naslov , bedaki !

  • Idioti 12:37 27.februar 2024.

    ne bit preveč veseli . Orban računa na potop UA in priključitev delov UA , kjer živijo Mađari njih 150.000 , Mađarski , kar mu je ob takem scenariju zagotovil tudi Putin ! Pridnjesterska Moldavijska republika in njena vojska , ...prikaži več, bo nehote to tudi pomagala uresničiti , ko bo vsekala z JZ na UA takrat , ko bo v napeti situaciji morala posredovati tudi BELORUSIJA in vsekati s severa !