Svet
4432 ogledov

Mama morilcu na shodu rekla, naj se lepo obnaša

1/7
Facebook
Kaos spopada med skrajnimi desničarji in nasprotniki v ameriškem Charlottesvillu je dosegel vrhunec, ko je 20-letnik namerno zapeljal v množico in ubil žensko. Mladeniča že našli, strmoglavil je tudi policijski helikopter.

Razmere v mestu Chralottesville v ameriški zvezni državi Virginija se počasi umirjajo, potem ko je v soboto tam izbruhnilo hudo nasilje med zagovorniki bele rase ter tistimi, ki takšnemu pristopu nasprotujejo. 

Policija je že tudi prijela 20-letnega Jamesa Alexa Fieldsa iz Ohia, ki je z avtom namerno zapeljal v množico nasprotnikov supremacistov in ob tem smrtno poškodoval neko 32-letno žensko, še 19 ljudi pa poškodoval, od tega več huje. Obtožen je uboja in namerne povzročitve telesnih poškodb, preiskava pa gre tudi v smeri, da je šlo za "domače teroristično dejanje." Po navedbah prič ni dvoma, da je šlo za nameren napad mladeniča, saj je po prvem udarcu v množico zapeljal vzvratno in s športnim dodge challengerjem udaril še enkrat, povzema poročanje agencij STA. 

Sicer je skušal pobegniti, a ga je policija našla nekaj ulic stran in aretirala. 

"Rekla sem mu, naj bo previden. In če že gre na shod, naj to počne to mirno."

Mati morilca za volanom je za medije povedala, da ga je posvarila pred nasiljem

Le nekaj trenutkov pred tem je guverner Virginije Terry McAuliffe razglasil izredne razmere v državi zaradi izgredov v Charlottesvillu, kjer so že v soboto zjutraj z baklami, orožjem, nacističnimi ornamenti in podobnim prišli ameriški neonacisti in rasisti ter skušali braniti spomenik generalu konfederacije Robertu Leeju, za katerega se je mesto odločilo, da ga odstrani.

Na drugi strani so se zbrali tudi številni nasprotniki shoda skrajnih desničarjev in prišlo je tudi do medsebojnih spopadov. Policija je v posredovanju uporabila tudi solzivec.

Kot je po poročanju AFP sporočil poveljnik tamkajšnje policije Al Thomas, so prijeli tri osebe, poleg incidenta, ko je voznik zapeljal v množico, pa je bilo v povezavi z izgredi ranjenih še 16 ljudi.

V bližini mesta je strmoglavil tudi policijski helikopter, pri čemer sta umrla oba policista na krovu. Vzrok strmoglavljenja helikopterja še ni znan, zaenkrat pa vse kaže na nesrečo.

Trump nasilje obsodil, ni pa obsodil belih skrajnežev

Še pred incidentom z avtomobilom se je v zvezi z dogodki v Virginiji previdno oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump in sporočil, da za takšno nasilje ni prostora v Ameriki. "Vsi skupaj moramo obsoditi vse, kar sovraštvo predstavlja. Za takšno nasilje v Ameriki ni prostora. Stopimo skupaj kot eden," je sporočil Trump.

Pri tem pa ni jasno, ali je obsojal sovraštvo belih rasistov ali le spopade med rasisti in protestniki. Zaradi tega so se nanj že usule številne kritike, tudi iz vrst njegovih republikancev.

Charlottesville | Avtor: Epa Epa

Župan Charlottesvilla Michael Signer je odgovornosti za dogajanje obtožil kar Trumpa, ker da je med svojo lanskoletno kampanjo podžigal ponos belih rasistov in njihove predsodke. Neonacistični pohodniki so se namreč zbrali tudi zato, da, kot so zatrjevali, branijo belo raso, ki v zahodnem svetu več nima zagovornika.

Guverner Virginije, demokrat McAuliffe, je paradiranje rasistov označil za ostudno, podobno pa je storil tudi predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Paul Ryan. McAuliffe je po nekaj urah napetosti nacistom odvzel dovoljenje za zborovanje in razglasil izredne razmere, zaradi česar je policija lahko množico razgnala.

Komentarjev 5
  • jakec1575 11:19 14.avgust 2017.

    Bolj zanimivo je to da vecina postopa, snema, nihce pa ne klice resevalcev ali vsaj vec njih. Nihce ne skusa zavarovati obmocja. Skratka šok. Zanimivi pa so tudinasi komentatorji glede spomenika. Če hocemo biti dosledni potem recimo, da se vsi ...prikaži več spomeniki voditeljev, ki si tega ne zasluzijo, umaknejo, ali pa da v prid zgodovini obdržimo nekaj kipov. Isti,ki zagovarjajo obstoj kipa generala so z veseljm rusili domace kipe v 90ih. Ne trdim, kaj je prav in kaj narobe. To je stvar odlocitve naroda.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:23 13.avgust 2017.

    Jaz upam, da ga bodo obsodili na smrt in usmrtili!

  • jerneja45 19:04 13.avgust 2017.

    Naj imajo, kar imajo. Brigajmo se zase.