Svet
15147 ogledov

Matjaž Nemec v Tuniziji nezaželen

Matjaž Nemec Instagram
Tunizija je petim članom odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve, ki bi v morali v teh dneh obiskati državo, zavrnila vstop.

Evroposlanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je odločitev Tunisa obsodil. Na Evropski komisiji pa so dejali, da jih je po več obiskih predstavnikov EU v Tuniziji v zadnjih mesecih ta odločitev presenetila.

"Ta delegacija ne bo smela vstopiti na nacionalno ozemlje," je tunizijska vlada zapisala v pismu delegaciji, ki ga je videl bruseljski spletni bilten Politico. Vlada svoje odločitve uradno ni pojasnila, a kot je za STA dejal vodja delegacije za odnose z državami Magreba in evroposlanec Matjaž Nemec, so se težave s tunizijskimi oblastmi začele že prejšnji teden.

Takrat je namreč Tunis neuradno zahteval spremembo članov misije parlamentarnega odbora zaradi izjav na julijski novinarski konferenci, na kateri so evropski poslanci opozorili na razkroj demokracije in sporne poteze predsednika države ter zahtevali izpustitev političnih zapornikov.

"Povsem drugače razumejo demokracijo"

"Odločitev tunizijskih oblasti obžalujem in jo tudi obsojam. Ne glede na naše razlike morata obe strani dati priložnost dialogu. Odprt dialog in tudi konstruktivna kritika sta del demokratičnega procesa, česar v Tuniziji očitno ne razumejo. Še več, s tem dejanjem dokazujejo, da povsem drugače razumejo demokracijo," je dejal Nemec.

Dodal je, da bi po prvotnem načrtu moral v Tunizijo odpotovati tudi sam, a je zaradi drugih nujnih obveznosti prejšnji teden potovanje odpovedal.

"Zahtevo po spremembi članov delegacije smo v EP zavrnili. Tunizijski poskus zamenjave članov pa smo razumeli kot povsem nedopustno vmešavanje v organizacijo dela EP in na njegovo avtonomijo," je opozoril.

Ob tem je poudaril, da so v S&D zahtevali odločen odgovor predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsole ter zamrznitev vseh aktivnosti glede dogovora na področju migracij med EU in Tunizijo, ki sta ga strani sklenili sredi julija.

Kljub dogovoru ogromno prebežnikov

Slovenski evroposlanec je spomnil, da je Evropski parlament že nekaj časa kritičen do dogovora med EU in Tunizijo. "EU očitno želi v zameno za preprečevanje odhodov prebežnikov brezpogojno financirati avtokratski režim. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je včeraj omenila, da bi lahko bil ta dogovor vzorec tudi za druge države, čemur v S&D in večini drugih skupin odločno nasprotujemo," je povedal.

Prav tako je opozoril, da se kljub sklenitvi dogovora visoko število prihodov prebežnikov nadaljuje. Tunizija pa po njegovem mnenju potrebuje drastično spremembo poti, vrnitev k demokraciji in pluralni družbi.

"Skoraj milijardo evrov pomoči Tuniziji mora na koncu v obliki makro-finančne pomoči še vedno odobriti Evropski parlament, za kar v trenutnih razmerah vidim malo verjetnosti. Evropa mora zato nujno ubrati drugačno pot," je dodal.

Na Evropski komisiji so danes glede morebitnega vpliva te zavrnitve vstopa evropskim poslancem na migracijski dogovor dejali zgolj, da je treba nadaljevati dialog v času, ko se EU in Tunizija skupaj soočata z izzivi.

Potrdili so sicer, da je delegacija EU v Tuniziji v sredo zvečer prejela obvestilo tamkajšnjih oblasti o prepovedi vstopa.

"To nas je presenetilo po več obiskih v zadnjih mesecih, ki so nam omogočili vzpostavitev odprtega in iskrenega dialoga," je povedala tiskovna predstavnica Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) Nabila Massrali. Veleposlanik EU v Tunisu je po njenih besedah tunizijskim oblastem takoj izrazil obžalovanje zaradi te odločitve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
 • Željko 06:54 15.september 2023.

  Bravo Tunizija pokaži tem sramotnim politikom evrope kje jim je mesto

 • jezero 06:22 15.september 2023.

  Evropski poslanci, preplačani brezdelneži breez najmanjše odgovornosti mislijo, da smejo nakladati, kar jim pade na kislo pamet. Karikature.

 • Avatar Zala
  Zala 23:07 14.september 2023.

  Kakšni komentarji. Potrjujejo že znano, da je povprečen član SDSa osebek z nedokončano OŠ, star petdeset let.

Sorodne novice