Svet
6101 ogledov

Med sojenjem se je zabodel v vrat

zajem zaslona cnn.com
Beloruski aktivist se je med sojenjem zabodel v vrat.

Aktivist Stepan Latypov je v zaporu od septembra lani, ko je bil aretiran v protestih proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Očitajo mu ustanovitev protivladnih družbenih kanalov in upiranja policiji, kar je Latypov zanikal. Na sojenju v sodni dvorani v Minsku se je zabodel v vrat s kemičnim svinčnikom, poroča BBC.

Po poročanju beloruske organizacije za človekove pravice Viasna, se je aktivist zabodel za tem, ko je pred sodnikom pričal njegov oče. Prej naj bi mu povedal, da mu organi pregona grozijo s fizičnim kaznovanjem, če svoje krivde ne bi priznal. Prav tako naj bi mu grozili z začetkom kazenskega pregona zoper njegove sorodnike in znance.

Nemudoma zatem je bil prepeljan in oskrben v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje po operaciji pa je stabilno. To je za agencijo Reuters potrdil tudi beloruski minister za zdravje, ki pa ni izdal njegovega imena.

Na dogodek se je z deljenjem videa in zapisom odzvala tudi vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, ki je obsodila ravnanje oblasti in pozvala k ukrepanju. Dogodek je označila kot ''posledico državnega ustrahovanja, represije in mučenja v Belorusiji.''

V Belorusiji pa odmeva tudi novica, da so v beloruski agenciji za nadzor meje sprejeli zaostrene pogoje za izstop iz države, ki bo močno omejila svobodo gibanja državljanom.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti, ki jih oblast želi zatreti s silo. Aretirali so že več kot 35.000 ljudi. Nedavno je veliko mednarodnega ogorčenja povzročila ugrabitev in zasilni pristanek letala, na katerem sta sedela novinar in njegova partnerka, ki sta bila nato aretirana.

Roman Protasevič Video Svet To pravi novinar, zaradi katerega so ugrabili letalo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Herbert_Reyes 15:23 02.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦