Svet
9 ogledov

Medicinska sestra ozdravela

Laboratorij EPA
Španska medicinska sestra, ki je bila prva, ki se je zven Afrike okužila z ebolo, je prebolela bolezen. Intenzivno testiranje cepiva.

Pri Teresi Romero so na začetku meseca ugotovili okužbo z ebolo, potem ko je skrbela za dva obolela španska misijonarja v madridski bolnišnici, ki sta kasneje umrla.

"Kriteriji, ki jih je postavila Svetovna zdravstvena organizacija za ozdravljenje okužbe so bili izpolnjeni. Sedaj je ozdravljena," je povedal Jose Ramon Arribas, vodja infekcijskega oddelka madridske bolnišnice, v kateri se Romerova zdravi.

Arribas je pojasnil, da je četrta in zadnja serija testov pokazala, da je Romerova premagala virus. A sestra bo sedaj potrebovala še več dni, da so popolnoma prebolela posledice simptomov.


Kakšne so razmere v Sloveniji? Verjetnost, da se ebola pojavi pri nas, je majhna, ocenjujejo na ministrstvu za zdravje, kjer zagotavljajo, da bo za bolnike poskrbljeno ter da je zaščitne opreme dovolj.

Testirajo cepivo

Svetovna zdravstvena organizacije je sicer sporočila, da poteka testiranje cepiva proti eboli v Marylandu. V ZDA preizkušajo tudi drugo cepivo, ki so ga sicer razvili v Kanadi.

Upajo, da bodo s testi v najbolj prizadetih državah Zahodne Afrike lahko začeli že januarja prihodnje leto. Kdaj bo cepivo pripravljeno, za širšo uporabo, ne znajo napovedati.

Trenutno cepivo preizkušajo na prostovoljcih v različnih državah, tudi v Maliju, ZDA, Angliji. Preko cepiva se prostovoljci ne morejo okužiti z ebolo, saj ne vsebuje dovolj genetskega materiala virusa. "Ampak cepivo brez stranskih učinkov ne obstaja," pojasnjuje zdravnica Marie Paile Kieny iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.