Svet
102920 ogledov

Medtem ko je delala, so posilili njeno sedemletno hčerko

Jokajoča deklica Profimedia
Povedala je, da ji je pomočnik direktorja v tovarni rekel, naj ne kliče rešilca, ker bi na kliniki lahko poklicali policijo.

Sedemletna deklica je bila posiljena v namestitvi v tovarni, ki proizvaja oblačila za Tesco na Tajskem, medtem ko je njena mama pozno zvečer šivala F&F kavbojke, razkriva The Guardian. Mati je povedala, da je delala neplačane nadure do 22. ure, potem pa se je vrnila v svojo sobo in našla svojo hčer krvavo in v stiski, saj jo je posilil sodelavec. Povedala je, da ji je pomočnik direktorja v tovarni rekel, naj ne kliče rešilca, ker bi na kliniki lahko poklicali policijo.

Deklica in njena mati sta obe tožnici v prelomni tožbi, ki je v Angliji vložena proti Tescu v imenu 130 burmanskih nekdanjih delavcev v tovarni VK Garment (VKG), katero tožijo zaradi domnevne malomarnosti in izkoriščanja. Tesco, ki ni bil vpleten v vsakodnevno vodenje tovarne, je dejal, da je za incident izvedel šele letos in da bi, če bi bil nanj obveščen takrat, ko se je zgodil, takoj prekinil sodelovanje z VKG.

Delavci v VKG so med letoma 2017 in 2020 izdelovali kavbojke in druga oblačila za odrasle in otroke, ki so jih dobavljali tajskemu delu podjetja Tesco. Tesco je dejal, da so oblačila prodajali samo na tajskem trgu, čeprav je Guardian videl slike etiket, napisanih v angleščini, na oblačilih, izdelanih v omenjeni tovarni. Dobiček od prodaje na Tajskem se je vrnil v Združeno kraljestvo.

Za zločin so ga obsodili na pet let in štiri mesece zapora

Napad se je zgodil 4. avgusta 2018, ko je deklica spala v sobi z mlajšo sestro. 19-letni moški, ki je živel v sosednji sobi, je lahko vstopil, ker je imela njihova soba namesto vrat le kos blaga t. i. španske stene. Posiljevalca, ki je bil prav tako zaposlen v tovarni, so decembra 2018 obsodili na pet let in štiri mesece zapora. Dekličina mati se je spomnila, da je ob približno 22. uri prispela v sobo in našla svojo najstarejšo hčerko krvavo in zmedeno. "Rekla mi je: 'Mami, nekdo je prišel in mi naredil slabe stvari.'" Mati, ki je Guardian ne imenuje, je povedala, da je njenemu bratu uspelo ujeti moškega, a da tovarna "ni naredila nič".

Povedala je, da je bil pomočnik direktorja v VKG bolj zaskrbljen zaradi policijskih pregledov v tovarni kot zaradi tega, kar se je zgodilo njeni hčerki. "Rekel je: Ne kliči rešilca. Če pokličete rešilca, bo prišla policija in to bo povzročilo težave naši tovarni, zato jih ne kliči." Dodala je: "Počutila sem se nemočno, ker sem delala v tujem kraju, tukaj nisem imela nobenega prijatelja, odvisni smo bili le od tovarne in nismo imeli nikogar, ki bi nam pomagal."

Na koncu je rekla, da je socialna delavka iz druge tovarne v kompleksu poklicala rešilca ​​in policijo, deklico pa so odpeljali v splošno bolnišnico Mae Sot. Povedala je, da nihče iz VKG ni govoril z njo o tem, kaj se je zgodilo, vendar je vodja tovarne obiskal bolnišnico in ji dal približno 20 funtov. "Mislim, da morata VKG in Tesco prevzeti odgovornost za primer moje hčerke, a je nista," je dejala.

Štiri funte na dan

Mama je za The Guardian povedala, da jo je vedno skrbelo, da bodo otroci ostali sami v sobi v zgornjem nadstropju, prej pa je bila njena glavna skrb to, da bi padli po strmih stopnicah. Povedala je, da se je počutila slabo, ker je vsakih nekaj ur preverjala svoje otroke in da so jo zaradi tega opozarjali nadrejeni.

Tako kot mnogi drugi starši v tovarni je menila, da nima druge izbire, kot da dela, medtem ko so njeni otroci brez nadzora, da bi zaslužila dovolj, da bi prehranila svojo družino. "V domu, ki nam ga je dal VKG, se nisem počutila varno," je povedala. Povedala je, da na mesec sešije približno 5000 parov F&F kavbojk in hlač in da skuša delati čim hitreje, da bi pridobila več časa za ukvarjanje z otroci. Vsak večer je delala vsaj do 22., razen ob nedeljah. Običajno je bila plačana približno 4 funte na dan, precej pod takratno tajsko minimalno plačo 7 funtov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 11:15 22.december 2022.

    Decentralizacija, vitka država in lokalno povezovanje. Pa bi se postili globalisti namesto plebsa v (prav zaradi globalistov) skorumpiranih državah - kamor, da ne bo pomote, spada tudi Slovenija in ne le 'tretji' svet. Žal volilci še niti v 'razvitih' državah ...prikaži večah taki ureditvi niso naklonjeni, raje se igrajo nesmiselno dobrodelnost, ki se v končni fazi skoraj po pravilu sprevrže v svoje nasprotje.

  • Pepe007 07:17 20.december 2022.

    Senčna stran globalizacije. Možnost izkoriščanja delavcev širom po svetu. Po drugi strani pa je res, da če ne bi bilo teh zahodnih izkoriščevalskih podjetij tam, ljudje še tega vira ne bi imeli.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:48 19.december 2022.

    Cel svet ve kako se izkorišča tujo delovno silo pa nihče ne ukrepa. Ni čudno, da ravno oni povzročajo največ kriminala. Ta svet pluje v narobno smer.