Svet
9827 ogledov

Migranti napadli policiste

Begunci v Idomeni EPI
V begunskem taborišču Vučjak pri Bihaću zelo napeta situacija.

Skupina beeguncev je danes v begunskem taborišču Vučjak napadla nekaj policistov. Po incidentu so v taborišče napotili dodatne okrepitve, medije pa umaknili oziroma jim onemogočili dostop, poroča Klix.ba.

V taborišče je pred tem prispel kamion z drvmi kot pomoč med hladnimi dnevi, a nekaj beguncev je leglo pred kamion in se ni želela umakniti. Na ta način bi radi pospešili svoj odhod proti meji s Hrvaško, poroča omenjeni portal. Medtem ko je policija skušala umiriti situacijo, je prišlo do fizičnega obračuna.

Novinar omenjenega portala, ki je bil v taborišču, je poročal, da je situacija izredno napeta in da bi lahko ušla izpod nadzora. Po incidentu so pristojni vse predstavnike medijev iz taborišča umakila.

Begunci v taborišču so danes v znak protesta zavrnili hrano in pijačo.

Nov poziv k takojšnjemu zaprtju

Medtem je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović danes oblasti v Bosni in Hercegovini pozvala k takojšnjemu zaprtju begunskega taborišča Vučjak, je poročala STA. Po obisku taborišča je opozorila, da bodo v nasprotnem primeru ljudje tam umrli, poroča portal srbske televizije N1.

"Vučjak se mora zapreti danes. Če se to ne zgodi, bodo začeli ljudje umirati," je dejala Mijatovićeva. Komisarka Sveta Evropa namerava v prihodnjih dneh obiskati tudi druga begunska taborišča ter se na to temo med drugim srečati s predstavniki oblasti BiH v Sarajevu.

Sneg, begunci Žalostno Svet Sneg dočakali v natikačih

Bosanski minister za varnost Dragan Mektić, ki opravlja tekoče posle, je v soboto pojasnil, da nameravajo okoli 600 migrantov iz Vučjaka v prihodnjih 20 dneh premestiti v nekdanjo kasarno v bližino Sarajeva. Vučjak so oblasti v Bihaću vzpostavile poleti kot improvizirano taborišče za migrante, ki jih niso več uspeli namestiti v normalna begunska taborišča, ki ostajajo prenapolnjena.

Vučjak so vzpostavili na nekdanji deponiji. Taborišče, ki je brez priključkov za vodo in elektriko, sestavljajo samo šotori, ki jih ni možno ogrevati, je še poročala STA.

Begunci v Idomeni | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • majab 09:18 04.december 2019.

    Žurnalovci ne zavajajte, to niso begunci temveč preužitkarski migranti.

  • onyxx 07:32 04.december 2019.

    Nimajo jih kaj spuščati naprej , nazaj naj obrnejo, od koder so prišli...preplačani nevladniki vedno nekaj izsiljujejo

  • Avatar olor
    olor 07:15 04.december 2019.

    Ko se migranti z organizirajo in skupinsko zapustijo taborišče, jih ne bodo mogli zaustaviti, tudi na meji ne.