Svet
7537 ogledov

Tako je poraženka Kolinda Grabar-Kitarović utišala žvižge

Zoran Milovanović
1/7
Epa
Milanoviću največ glasov v Istri.

"Hrvaška je odločila, Zoran Milanović bo predsednik naslednjih pet let," s temi besedami je sedanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sinoči priznala poraz na predsedniških volitvah. V množici se je takoj zatem slišali glasno žvižganje, ki pa ga je Grabar-Kitarović ustavila z dvignjeno roko in besedami: "Nikar, nikar, prosim vas!"

"Naša država je narejena s krvjo"

"Čestitam mu in želim vse dobro pri opravljanju dolžnosti, zame se je kampanja končala v petek in tako, kot sem dosledna, ne bom rekla niti besede več. Zoranu Milanoviću ponujam roko, da pokaževa, da je prenos oblasti lahko civiliziran," je nadaljevala Grabar-Kitarovićeva, ki je predsedniško tekmo izgubila za 104 901 glasov. "Zagovarjala sem naše vrednote, domovinsko vojno, branilce in njihove družine. Nocoj ne nameravam vračati z nizkimi udarci. Ta država je bila narejena s krvjo, nošena z ljubeznijo in tako naj ostane," je dodala.

Kolinda Grabar Kitarovič | Avtor: Epa Epa

 

Milanović je zmagal v štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Reki in Osijeku, največjo podporo pa je prejel v hrvaški Istri.  Grabar-Kitarovićeva dobila več deset tisoč glasov predvsem v Bosni in Hercegovini in Nemčiji, v katerih živi največ Hrvatov z volilno pravico.

"Tajnih dogovorov ne bo"

Novi hrvaški predsednik bo tako postal Zoran Milanović, nekdanji predsednik levosredinske koalicijske vlade in nekdanji predsednik SDP.  
V sinočnjem spravljivem in povezovalnem zmagovalnem govoru tudi Milanović ni dovolil žvižgov ob omembi protikandidatke Kolinde Grabar-Kitarović.  "Bodimo enotni v različnosti! Če je tesna, a poštena zmaga prinesla malo vere v to družbo, sem srečen človek in se veselim," je dejal Milanović in napovedal, da bo pri svojem delu dosledno sledil ustavi, ter napovedal dobro sodelovanje z vladno koalicijo, ki jo vodi HDZ. "Vem, kaj predsednik lahko dela, česa ne sme, ne bo spletk, tajnih dogovorov in poslov, zame bodo vse stranke enakopravne, ker smo parlamentarna demokracija."

Zoran Milovanović | Avtor: Epa Epa

V Sloveniji je Milanović dobil 169 glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 101.

V času vlade Zorana Milanovića 2015 je Hrvaška zaradi prisluškovalne afere med slovensko agentko in arbitrom, izstopila iz arbitražnega sporazuma, kar je vodilo v nepriznavanje in neizpolnjevanje arbitražne odločbe.
V predsedniški predvolilni kampanji je Milanović napovedal, da bo urejanje sporov s Slovenijo njegova prednostna naloga. Poudarjal je tudi, da je Slovenija, ne glede na odprta vprašanja, najbližja partnerka Hrvaške, posebej ko gre za sodelovanje v Evropski uniji.

Komentarjev 4
  • leonardo 07:53 07.januar 2020.

    Malo manj bosta jedla, pa bosta preživela!

  • Kmodri 20:24 06.januar 2020.

    Uboga mala punčka.

  • jakec1575 14:01 06.januar 2020.

    Zdaj bo imela koncno cas, da posname film.